НОВИНИ

Цветан Цветанов: Президентът Първанов върви към създаването на нов политически проект

„Аз не смятам, че трябва да говорим за войни. Трябва да говорим за хора и личности, които представляват дадените институции и начин на поведение, което те демонстрират в публичното пространство. Тази война е провокирана от президентската институция. Днес вицепремиерът Дянков отиде съвсем добронамерено, за да поговорят и да изяснят ситуацията от това неразбиране в това предаване, в което участва г-н Дянков. Но сами разбирате, че когато отиваш добронамерено и когато на входа на президентството той заявява, че когато има криза и конфликт между институциите, не е добро за държавата, излизайки казва, че има един конструктивен диалог. Виждате колко добронамерен е, дори когато излиза от диалог, който е неравностоен." Така коментира Цветан Цветанов срещата на Симеон Дянков с президента Георги Първанов в студиото на Панорама.

цветан цветанов президентът първанов върви създаването нов политически проект
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
23:03, 05.03.2010
Чете се за: 11:30 мин.
У нас
„Аз не смятам, че трябва да говорим за войни. Трябва да говорим за хора и личности, които представляват дадените институции и начин на поведение, което те демонстрират в публичното пространство. Тази война е провокирана от президентската институция. Днес вицепремиерът Дянков отиде съвсем добронамерено, за да поговорят и да изяснят ситуацията от това неразбиране в това предаване, в което участва г-н Дянков. Но сами разбирате, че когато отиваш добронамерено и когато на входа на президентството той заявява, че когато има криза и конфликт между институциите, не е добро за държавата, излизайки казва, че има един конструктивен диалог. Виждате колко добронамерен е, дори когато излиза от диалог, който е неравностоен." Така коментира Цветан Цветанов срещата на Симеон Дянков с президента Георги Първанов в студиото на Панорама.

„Ако прочетете стенограмата, която излезе публично, виждате, че там има тенденция за определен сценарий за провокиране на г-н Дянков. От цялата тази стенограма може би са важни последните две страници - да се види президента Първанов в момента върви към създаването на нов политически проект, защото той говори абсолютно популизъм. И това е много важно да се знае - държавният глава няма практиката да излиза стенограмата веднага след проведените срещи", каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов.

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев: Добър вечер на Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Цветан Цветанов: Добър вечер.

Водещ: Йежи Бузек на националния празник - това беше един от образите на седмицата. Но не рискува ли да го затъмни един друг образ - престрелката между президента Първанов и другия вицепремиер, Дянков? Трябва ли ви още една война, г-н Цветанов?

Цв. Цветанов: Аз не смятам, че трябва да говорим за войни. Трябва да говорим за хора и личности, които представляват дадените институции, и начин на поведение, което те демонстрират в публичното пространство. Така че в тази посока смятам, че тази война, както вие я оприличавате, тя е провокирана от президентската институция.

Водещ: Е, чак. . . той не почна пръв.

Цв. Цветанов: Но днес вицепремиерът Дянков отиде съвсем добронамерено, за да поговорят и да изяснят ситуацията от това неразбиране в това предаване, в което участва г-н Дянков. Но сами разбирате, че, когато отиваш добронамерено и когато на входа на президентството той заявява, че, когато има криза и конфликт между институциите, не е добре за държавата, излизайки, той каза, че има един конструктивен диалог. Виждате колко добронамерен дори излиза от този диалог, който е бил вътре неравностоен. Защото г-н Дянков отива на среща с президента, президентът е с неговите
съветници и ако прочетете стенограмата, която излезе публично в
електронните издания, виждате, че там има тенденция за определен сценарий за провокиране на г-н Дянков да каже някои неща, които след това да бъдат тиражирани в публичното пространство. И трябва да ви кажа, че от цялата тази стенограма може би са важни последните две страници - да се види, че президентът Първанов в момента върви към създаването на нов политически проект, защото той говори абсолютно популизъм в последните две страници на тази стенограма.

Водещ: Това, ако не е война, здраве му кажи, г-н Цветанов.

Цв. Цветанов: И това, което е много важно все пак да се знае, защото държавният глава, когато има подобни срещи, няма практика да излиза веднага стенограмата от проведените срещи. Защото аз ви казвам, че като министър на вътрешните работи и вицепремиер, когато отивам при президента, вече ще бъда много внимателен в това, което ще говоря с него. Защото аз смятам, че когато отиваш
на един откровен разговор между президента на страната и представителя на другата институция, в момента говорим за вицепремиера Дянков, аз смятам, че той е отишъл съвсем добронамерено да поговори с президента, но виждате какво се получава. И записът, който е направен, ние в момента ще изискваме аудиозаписа, и то ще го направи това председателят на Народното събрание, защото за мен е много важно да видим дали този запис би трябвало да се прави. Защото по конституция чл.32,
ал.2 е записано как става и как се нарушават тези права.

Водещ: Остава да му предявите обвинение и на него.

Цв. Цветанов: Не обвинение, тук просто говорим за морал, говорим за начин на отношение и уважение към институцията. Защото Борисов като премиер на страната се обажда и разговаря с президента и разговорът минава в посока да няма конфликт, да се изчисти, защото в един разговор, един диалог, знаете, че винаги нещата се решават.

Водещ: Значи, все пак да уточним последно, това са все пак сериозни думи, които казахте - той готви политически проект. Казахте, че това, което казва е популизъм. . .

Цв. Цветанов: Ами, вие прочетохте ли последната страница от. . . Защото това, което е написано - тук пише, че. . . да се извините на тези безработни, които вече са десетки и стотици хиляди само в рамките на тези седем-осем месеца. И надолу продължава в същия дух. Г-н Василев, в момента ние сме в икономическа криза. Наследството, което получихме от предишните управляващи, къде беше президентът, за да каже позицията си за всичко това, което се случи, и това, което наследихме - тази корупция, тези престъпления, които в момента ние ги документираме и хващаме тези престъпни групи. Може ли да ми обясните неговата позиция в тази посока.

Водещ: Не, по-скоро аз исках друго да ви кажа, нали Бойко Борисов навремето ви беше казал да не говорите вие за президента, че само той може да говори.

Цв. Цветанов: Вижте, това са принципни неща и аз смятам, че когато вече вземаме съответни постове и когато говорим за просперитета и стабилността на държавата, не трябва и нямаме нужда от подобна война. И какво иска президентът - да станем като Гърция? В момента имаме един балансиран бюджет, който е приет, Международният валутен фонд. . . от посещението, което беше, казаха, че до 1.8 можем да вървим на дефицит. И това, което обаче в момента гледаме в Гърция, техният дефицит е 13.7. И когато отидоха европейските представители от европейските институции и казаха - намалявайте всичко, заплати, обезщетения и всичко, което е необходимо, за да стигнете до 8 процента дефицит.

Водещ: Ние ще говорим и за дефицитите по-късно. Вие сигурен ли сте, че най-шумно рекламираните ваши акции обаче ще стигнат до успех, ще имате за тях надеждни доказателства и надеждни свидетели? Ще имате ли. . . за операция "Октопод", г-н Цветанов.

Цв. Цветанов: Г-н Василев, аз мисля, че и вие може би гледате с недоверие на тези акции, но те не са никак шумни. Те са съвсем обективни и те са акции, които трябваше да станат за съжаление в по-ранен период от време.

Водещ: Въпросът е да имате доказателства за тях.

Цв. Цветанов: Г-н Василев, когато говорим за нещо, което се случваше в рамките на две години и половина, 19 отвличания, в момента имаме задържана основната група, която е извършвала тези престъпления, където са документирани вече около 18 отвличания, които са направили. Да говорим за отвличания от септември месец до ден днешен с такъв почерк, с такава арогантност и с такова поведение? Няма. За тези, които бяха задържани в чейнж бюрото в Пловдив - 10 човека, днес имахме продължение на групата от тези хора, които бяха задържани в Козлодуй, в нотариуса, където бяха влезли в офиса. . . Това са хора, които, когато ги извадим от обществото, ще има спокойствие и за гражданите.

Водещ: Вие ли обаче играете с най-големия залог в операция "Октопод", специално за нея ви питам, защото какъв е вашият ход,
личен, ако тази операция се провали?

Цв. Цветанов: Аз не съм авантюрист, но когато си дал оперативната свобода на колегите и когато имаш подобни информации, като министър на вътрешните работи трябва да поемеш отговорността, за да го направиш. За съжаление, и тук ще се върна пак към първия ви въпрос, който ми зададохте днес, към президента. Къде беше президентът Първанов, за да говори за подобни операции като "Октопод", като "Наглите", като "Факирите", къде говореше за корупцията и за това, което изхарчиха като бюджетен излишък. . .
на държавата? Може ли да ни кажете къде е позицията на президента. . .

Водещ: За това говорят правителството и опозицията.

Цв. Цветанов:. . . за водното огледало в Кърджали - проект от 8 милиона и 700 стигна до 80 крадени милиона?

Водещ: Това е работа на изпълнителната власт и на опозицията, г-н Цветанов.

Цв. Цветанов: Чакайте, в момента нали говорим и коментираме позицията на президента? Аз искам да бъдем обективни във всичко това, което се случва. И понеже говорим за позицията на президента, аз много държа да коментираме днес тази ситуация, защото това, което днес се разигра, този сценарий просто не е добър за институциите. Аз винаги съм бил за институционалното взаимодействие и винаги трябва да има подобно, и смятам, че ние го показваме в правоохранителната система - МВР, ДАНС и прокуратурата. Затова са и тези шумни, както казвате вие, операции, макар че аз не ги приемам за шумни, а ги намирам като нещо, което трябваше да случи в държавата, и обществото го очаква.

Водещ: Като сте за институциите, кажете коя е тая държава, която си
издава агентите, пък били те и най-големите босове?

Цв. Цветанов: Какви агенти сме издали, г-н Василев?

Водещ: Един-двама хора починали. Поли Пантев, Карамански и т.н.

Цв. Цветанов: Какъв е техният принос към. . . тяхната дейност?

Водещ: Е, това вие ще кажете, това вие ще кажете.

Цв. Цветанов: Това, което виждаме, това са хора, които бяха в прехода, и това беше сценарият, който беше начертан от бившата номенклатура на Българската комунистическа партия и на Държавна сигурност.

Водещ: Не рискувате ли обаче хора, които утре ще поискате да станат агенти, те ще кажат - ще ми извадят името утре и децата ми ще умрат от срам.

Цв. Цветанов: Няма такова нещо. Тези агенти, които в момента се привличат, са хора, които имат необходимия профил и не са криминални типове, които всъщност уронват престижа на държавата и са част от генерирането на тези бизне скланове, които се създадоха през последните години.

Водещ: Още веднъж да изчистим тази политическа част около реактивирането на случая "Ахмед Емин". Сергей Станишев в миналата "Панорама": жест на ГЕРБ към ДПС. Така ли е това?

Цв. Цветанов: Има усещане в обществото за нещо, което се прикрива в този случай, както има усещане в обществото за прикрития случай с Николай Колев, прокурора. Има някакво усещане, вчера бях в Пловдив и ще го дам също като пример, има усещане в хората за прикриване на всичко това, което се случи с Георги Гергов около Пловдивския панаир, около всичко, което се разигра тайно в Стария град. . . Така че в тази посока ние сме длъжници на обществото. Затова и доверието в институциите е толкова ниско, защото всъщност ние не създаваме условията за обективност и оценка на обществото, която да даде за дадените институции. Така че. . .

Водещ: Ами, дайте обективна оценка тогава на вашия сегашен заместник-министър Павлин Димитров, който по време на случая с Ахмед Емин беше главен секретар, главен комисар в МВР.

Цв. Цветанов: Павлин Димитров беше главен комисар в МВР и тогава просто, при това самоубийство, както беше констатирано, трябваше да излезе някой и да каже някакви думи, всичко друго се беше покрило. Нямаше нито политиците, които да бъдат от Движението за права и свободи, нито някой друг, или министърът на вътрешните работи, за да излезе и да каже, да коментира. И Павлин Димитров каква роля и каква позиция трябва да вземе? Той трябва да излезе и по някакъв начин да успокои обществото. Това, което беше направено, и това, което беше като приоритет по разследването на Ахмед Емин, беше възложено на ДАНС, така че в тази посока нека да бъдем обективни и аз не бих искал да се прехвърля вината върху. . .

Водещ: Тоест той няма вина според вас никаква?

Цв. Цветанов: Няма абсолютно никаква вина и разговорите, които съм водил в тази посока, аз съм коментирал и сме говорили в дълбочина, просто няма абсолютно. . . Излязъл е и е казал нещо, което да успокои обществото.

Водещ: Още за институциите ще говорим, за съда, но искам да видите нещо, което направи Надежда Узунова.

(излъчва се репортаж - бел.ред.)

Водещ: Ние ги хващаме, те ги пускат. Г-н Цветанов, вашата атака срещу съда, това не е ли изграждането на алиби при евентуален неуспех на акциите?

Цв. Цветанов: Не.

Водещ: Не.

Цв. Цветанов: Това не е алиби. Тук говорим за тази справедливост и тази обективност, която ние в Министерството на вътрешните работи я искаме най-много. Защото, г-н Василев, ако на г-н Каролев му откраднат колата и ние в МВР задържим извършителя на това престъпление, и ние му кажем, че колата е намерена, той вижда, че е неговата кола, но вие сте извършили това престъпление и след два дни ви пускат и той ви вижда на улицата. Какво е неговото усещане за справедливостта?

Водещ: Зависи какви доказателства ще имате. Не всеки случай е толкова лесен.

Владимир Каролев: Е, чакайте, нали са ми откраднали колата, какви повече от това.

Цв. Цветанов: Добре, г-н Василев, говорим за един случай, който не смятам.. . А и другото, което е, че се дава парична гаранция 1500 лева и този човек е навън.

Водещ: Г-н Цветанов. . .

Цв. Цветанов: Само искам да кажа нещо, което е много важно. Аз изпитвам огромно уважение към честните и трудолюбиви български съдии, защото те са много повече, както и към честните и трудолюбиви полицаи, които има в МВР, и прокурори, и следователи. И в МВР си имаме трески за дялане, но смятам, че всеки трябва да назовава проблемите с истинските имена. И тук прави чест на тези съдии, с които съм се срещал и с които сме говорили съвсем чистосърдечно и съвсем обективно, без да водим някакви такива спорове, които след това да излизат в публичното пространство като видеозаписи или аудиозаписи от стенограми на разговорите. Дори и днес искам да му благодаря сърдечно на главния прокурор за срещата, която успя да организира да проведа със Съюза на съдиите. Говорихме по принципни неща и те казват: донякъде вие сте прав, но това дестабилизира доверието в институцията.

Водещ: Това означава ли, че има право чак да издавате присъди, да казвате срокове, по които еди-кой си трябва да лежи. Нали съдът е над всичко?

Цв. Цветанов: В момента промените, промените, които се правят в НПК и в НК, смятам, че ще оптимизират този съдебен процес. Идеята е да се създадат също специализирани състави. Днес знаете, че имаше един меморандум, който беше подписан с американския посланик и с градския съдия. Има съдии, които искат и те много повече дори от нас искат по-бърз съдебен процес и по-голямата справедливост, но ние трябва да направим условията и това, което днес постигнахме като консенсус с разговора ми със Съюза на съдиите, ние трябва да вървим към някаква съдебна промяна, но промяна не само на думи, а реално да бъде осъществена, защото 20 години всяко правителство говори за съдебната реформа, но никой обаче не стигна докрай, никой дори не я започна. И защото днес, когато говорим и когато беше казано в този репортаж за Красьо Черния, ами за вас, вашето усещане за Висшия съдебен съвет, начинът, по който е конструиран, 25 човека, хората, които са избрани, с телефонните тефтерчета, които всичките фигурират може би в Красьо Черния или голяма част от тях, или някои от тях, в мен остава усещането за едно компрометиране на една институция, която всъщност дава условията за нещо, което хората да мислят, а тези хора във Висшия съдебен съвет, те назначават съответните съдии.

Водещ: Това е така. Казвате, стигнахте днес до консенсус. Спира ли престрелката или продължавате да си говорите. . .

Цв. Цветанов: Не, просто положихме началото на един конструктивен диалог за предложения, които са свързани за реалната съдебна реформа. И аз им благодаря на тях и за това, че донякъде ме разбират, защото, вижте, тук няма, както беше в репортажа, на Силвестър Сталоун, няма нищо лично. Но разберете, че аз по някакъв начин с тези служители, които работят денонощно, и когато всъщност отива няколко часа. . . това са дни, денонощия безсънни, и в един момент техният труд по този елементарен начин да бъде неглижиран. . . И това, което имахме като информация, и това, което съм го говорил, аз го говоря прекалено дипломатично. И затова Лазар Груев, когато ми зададе въпроса, че ще стиска за последен път зъби, ами, аз тогава отговорих много ясно и категорично, че Лазар Груев е човек, който не е участвал в нито един избор. Лично беше посочен от президента Първанов и той беше избран, други номинации нямаше.

Водещ: Е, това ли стои сега зад. . .

Цв. Цветанов: Не, не, не това стои. Това е формата и начинът. . .

Водещ: Изплюхте камъчето.

Цв. Цветанов: Не, това, което сме го правили. . . не, това е най-малкото, което аз. . . за другото не искам да говоря, защото после - класифицирана информация, но начинът, по който е подходено да се прави реформата в съдебната система, нямаш пряк избор, нямаш номинирани. Защото един Сотир Цацаров трябва да ви кажа, че е един брилянтен съдия и трябва да ви кажа, че всички, които биват задържани в Пловдив, ние сме по-спокойни за това, което ще бъде отсъдено. В момента градският съдия Колев, а специално и колегите не смятаме, че имаме някакви упреци. Там, където имаме слабости - да, мотивите на съда ние ги възприемаме като обективни и работим, и не влизаме в никаква евентуална конфронтация, за която вие казвате като война.

Водещ: Г-н Цветанов, един последен въпрос, мисля, че е важен, и с това трябва да свършваме наистина. Докъде ще стигнете, за да ви похвалят не. . . или не само докладите на Държавния департамент,
а българските граждани?

Цв. Цветанов: Аз смятам, че това, което правим ежедневно, дава ясен знак каква е политиката - системен подход и ежедневно операции. Днес имаме 3-4 проведени операции. Говорим за 73 килограма хероин, които са за трафик за Испания, говорим за количество около килограм кокаин, килограм хероин, които са задържани в групата и в Благоевград, говорим за 290 хиляди евро за лицата, които са участвали в организацията на тази престъпна група, основният организатор с 50 телефона, 100 SIM карти и 55 хиляди евро кешова
пара, а той се води безработен или бизнесмен някакъв, който няма нищо, което да е декларирал като доход.

Водещ: Ще стигнете ли до края, това искат да чуят хората?

Цв. Цветанов: Стараем се да стигнем до края и трябва да ви кажа, че колегите са мотивирани и получават подкрепа от обществото. Аз съм благодарен, че специално за "Октопод", връщайки се, където казвате това ли ще бъде операцията, която може би ще бъде залогът за всичко това, което ще се случва напред, имаме вече над 25 свидетелски показания. Това за мен е отношение на тези граждани, които са се сблъскали с октопода и са видели, че в държавата вече има държавност, има институция, има институции, които ще направят така, че да има справедливост. И за мен това, което. . . се обръщам съвсем добронамерено, конфронтацията между
институциите не води до нищо добро. Това, което мога да кажа на
президента, където превиши днес формата на един конструктивен диалог, който се стремеше да го провокира премиерът и г-н Дянков
в общи линии да се извини, но в един добронамерен разговор, а не по начина, по който беше направен този сценарий - всички срещу Дянков, целият кабинет на президента Първанов. Ами, аз това съм го изживявал в Министерството на вътрешните работи. Когато Петканов беше срещу Борисов, той не викаше на Борисов да му се кара, викаше ме мене в присъствието на неговия началник на кабинета. И аз казвам: добре. . .

Водещ: Момче за бой бяхте.

Цв. Цветанов: Ами, в общи линии се получаваше. . . и днес това се случи същото. Не може един президент с наличието на целия си съветнически състав. . . Погледнете как е минала цялата тази стенограма и този разговор, просто провокативно.

Водещ: Добре. Това е явно разговор с продължение. Благодаря ви. Цветан Цветанов, вицепремиер и министър. . .

Цв. Цветанов: Аз мисля, че тук може да се мисли. . . не, това е разговор с продължение, но той е много сериозен за институционалността и хората, които представляват дадените институции, защото. . .

Водещ: Ами, дайте пример тогава.

Цв. Цветанов: При този член 32 от конституцията за мен той категорично, президентът, е нарушил конституцията, българската конституция. И тук може да се обмисли вариантът за нещо по-сериозно, което мисля, че им трябва все пак. . .

Водещ: Импийчмънт?

Цв. Цветанов: Ами, вижте, ако има нарушаване на конституцията и ако по този начин президентът смята да си прави политическия проект, по-добре да се излиза от президентската институция, ако трябва, и ние ще излезем от сегашната ситуация, която е с днешната конфигурация на политиката в България, и да се върви към избори.
Защото, вижте, не може, прикривайки се зад институцията, президентската, да правиш това говорене, което провокира знаете ли какво - събитията, които имаме в момента в Гърция.

Водещ: Имам чувството, че колкото повече говорим, толкова повече тежки думи ще се кажат, затова да спрем дотук. Благодаря ви, г-н
Цветанов.

Цв. Цветанов: Благодаря и аз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

НС удължи преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене"
НС удължи преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене"
12:18, 11.09.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Председателят на КЗП нареди изтегляне на енергийните снифове от пазара
Председателят на КЗП нареди изтегляне на енергийните снифове от пазара
12:05, 11.09.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Македонският външен министър: Има излишно напрежение в двустранните отношения между София и Скопие
Македонският външен министър: Има излишно напрежение в двустранните отношения между София и Скопие
11:48, 11.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Жена е с опасност за живота, след като автобус се обърна край Стара Загора
Жена е с опасност за живота, след като автобус се обърна край Стара Загора
11:44, 11.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Започна ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу ковид
Започна ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу ковид
11:38, 11.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
ДПС - Доган искат да станат страна по делото с "ДПС - Ново начало"
ДПС - Доган искат да станат страна по делото с "ДПС - Ново начало"
11:37, 11.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Протест пред съда в Пазарджик преди делото за убийството на 21-годишния Ангел
Протест пред съда в Пазарджик преди делото за убийството на 21-годишния Ангел
10:59, 11.09.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Премиерът призова да се дигитализира профилактичната здравна карта
Премиерът призова да се дигитализира профилактичната здравна карта
10:56, 11.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Отпада задължителният минимален размер на адвокатските възнаграждения
Отпада задължителният минимален размер на адвокатските възнаграждения
10:42, 11.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Борисов: Естествените партньори на ГЕРБ са тези, които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН
Борисов: Естествените партньори на ГЕРБ са тези, които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН
10:19, 11.09.2024
Чете се за: 03:32 мин.
ГЕРБ-СДС се регистрираха за предстоящите парламентарни избори в последния възможен ден (СНИМКИ)
ГЕРБ-СДС се регистрираха за предстоящите парламентарни избори в последния възможен ден (СНИМКИ)
10:09, 11.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Продължава напрежението заради изсичането на дърветата на ул. “Опълченска”
Продължава напрежението заради изсичането на дърветата на ул. “Опълченска”
09:54, 11.09.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Европейски брак по любов – председателят на Европарламента Йежи Бузек
Европейски брак по любов – председателят на Европарламента Йежи Бузек
Празник в селото на емигрантите
Празник в селото на емигрантите