НОВИНИ

Христо Ковачки: Трябва да се деблокира държавният резерв от мазут

Първо, трябва да се деблокира държавният резерв от мазут, второ, трябва да се пусне спреният трети блок на ТЕЦ "Бобов дол". Това заяви в сутрешния блок на БНТ енергияйният бос Христо Ковачки. Според него ние сами сме си причинили газовата криза, тъй като за последните 20 години няма водена последователна енергийна стратегия в полза на България.

христо ковачки деблокира държавният резерв мазут
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 07.01.2009
Чете се за: 04:18 мин.
У нас

Първо, трябва да се деблокира държавният резерв от мазут, второ, трябва да се пусне спреният трети блок на ТЕЦ "Бобов дол". Това заяви в сутрешния блок на БНТ енергияйният бос Христо Ковачки. Според него ние сами сме си причинили газовата криза, тъй като за последните 20 години няма водена последователна енергийна стратегия в полза на България. Подробностите в пълния текст на интервюто:

Виктор Николаев: Имаме връзка с Христо Ковачки, енергийният бос. Разбрахме какво е положението. Има всякакви варианти, но не и такъв, какъвто изживяваме в момента при спиране на газа.

Марин Маринов: Да, така е в живота, общо взето.

В.Николаев: Добро утро на г-н Христо Ковачки с неговия коментар. Между другото трябва да го попитаме в началото защо една от топлофикациите, които са под неговата шапка, така да се каже, Плевен, въобще е нямала изискваните по закон пет тона мазут като резерв. Добро утро.

Христо Ковачки: Добро утро. В "Топлофикация Плевен" има достатъчно мазут, за да се спазят изискванията на закона, за да може пет дни тя да произвежда топлоенергия на основата на мазут.

В.Николаев: Тоест не е вярна тази информация, която вчера бе. . .

Хр. Ковачки: Не, не е вярна тази информация, да.

В.Николаев: А защо е спряло веднага в Плевен парното?

Хр. Ковачки: Ами, не е вярно също. . .

В.Николаев: И това не е вярно?

Хр. Ковачки: . . . в Плевен не е спряло. В Плевен в момента се подават някъде от порядъка на 10 хиляди кубика на час газ и Плевен работи. Подава се топлоенергия към абонатите. Вярно е, че с по-занижени характеристики, тоест, ако преди е било около 85-90 градуса температурата на водата, в момента е около 60-65 градуса.

В.Николаев: Да вървим към едно обобщение от ваша страна. Според вас ясно ли е кой всъщност ни причини това - Киев или Москва, или липсата на подготовка въобще да реагира България по какъвто и да било начин при стопроцентна. . .

Хр. Ковачки: Ние сами. . .

В.Николаев: . . . зависимост?

Хр. Ковачки: Ние сами сме си го причинили поради простата причина, че за последните 20 години няма водена последователна енергийна стратегия в полза на България. Трябва на всички да ни е ясно, че този проблем между Русия и Украйна той ще бъде постоянен, може би вечен по простата причина, че Украйна има едно енергоемко и остаряло производство и това, което тя експлоатира основно е резултат от химическата индустрия и това, което се произвежда в металургията. Така че тя няма как да съществува като държава, няма как да има износ, ако цените на газа, който се подава от Русия, не са занижени. И тъй като пък Русия, от друга страна, в момента се намира в ситуация, в която тя трябва да се опита да компенсира този рязък спад на цената на енергийните ресурси и на металите, тя пък си търси нейния интерес за повишаване на цената на газа. Така че този спор според мен ще бъде вечен и между тези две държави постоянно ще има такива проблеми. И в тази връзка. . .

М.Маринов: И в точно тази връзка, г-н Ковачки, нашият интерес, от кого да си търсим това, което ни се полага по изискванията на договора, по клаузите на договора?

Хр. Ковачки: А то според мен е глупаво в момента да говорим за договор, за изисквания на договор. Това, което трябва да се прави в момента, трябва да се правят стъпки, за да се излиза от кризата. И те стъпките са прости. Първо, трябва да се деблокира държавният резерв и цялото количество мазут, което има в държавния резерв, да се даде на топлофикациите. Второ, трябва да се пуснат централи, които са спрени от евросъюза. Това, първо, трябва да се пусне спреният трети блок на ТЕЦ "Бобов дол". Той може да се пусне веднага. Снощи максималният товар е бил 5800 мегавата, като около 6500 е максимално възможният товар, който може да поеме енергийната система.

В.Николаев: Почти максимално. Възможно ли е според вас наистина да се включи трети реактор и това решава ли проблема?

Хр. Ковачки: Ама, трети реактор може да се включи след три-четири месеца. Ако някой мисли, че трети реактор може да се включи веднага, това е абсурд. Това, което може да се включи веднага е третият блок на ТЕЦ "Бобов дол". Той може да се включи за два дни. И аз не знам защо. . .

В.Николаев: Предлагате го това.

Хр. Ковачки: Ами, то това е логичното, трябва да се направи. Като нямаме някакъв голям резерв в енергийни мощности. .. Имаме един ТЕЦ, който стои, имаме един блок от 200 мегавата, който стои. Освен това имаме достатъчно въглища, произведени от местни мини, с които може да се захрани този блок.

М.Маринов: Деблокирането на държавния резерв от мазут, това, което предлагате, за колко дни ще реши проблема?

Хр. Ковачки: Според мен може да го реши от порядъка на десетина дни и, дакажем, ако има още 10-15 дни количества газ в Чирен, спокойно в близките 15-20 дни може да има решаване на проблема от гледна точка на енергийната независимост. ..

В.Николаев: Според вас защо нямаме друго газохранилище? Доколкото разбирам, България май е единствената страна, която 100 процента е зависима от руския газ. Останалите имат някакви алтернативи, някакви проценти от доставките са от други източници. При нас не е така.

Хр. Ковачки: Три са държавите в евросъюза, които са сто процента зависими. Това е България, Словения и Словакия. Всички останали държави имат алтернативни доставки. Една Гърция има изграден газов терминал за доставка на втечнен газ и някъде около 30-35 процента от това, което тя потребява като газ, се доставя именно през този терминал. Ние отдавна сме лансирали идеята, че в Александруполис трябва да се изгради един газов терминал за втечнен газ, съвместно с община Александруполис, и да се изгради един газопровод, и по този начин нашата газова мрежа да бъде свързана с този терминал. По този начин ние ще получим някаква независимост. Иначе ние постоянно зависим от Русия, постоянно зависим от нейните доставки на газ. . .

В.Николаев: Почувствахме.

Хр. Ковачки: . . .и в тази ситуация аз не виждам на какво може да се надяваме - че по някакъв начин. . . Аз ви казах, те са антагонистични противоречията между Украйна и Русия и не виждам в някакъв близък времеви план да бъдат решени.

В.Николаев: Откъде другаде може да има газ?

Хр. Ковачки: Ами, газ може от целия свят да се достави.

В.Николаев: Откъде?

Хр. Ковачки: Газ може да доставяме от газов терминал от Египет, от Близкия изток, от Алжир, от целия свят може да се доставя газ. Почти повечето европейски държави са изградили такива газови терминали. Тъй като в Черно море е трудно да се изгради такъв терминал, защото газоводите трябва да минават през Босфора, единственото логично място това е да се изгради в Александруполис.

М.Маринов: Може от много места, но трябва да има инфраструктура, трябва да има. . .

В.Николаев: Тръба.

М.Маринов: Трябва да има тръба, нали, г-н Ковачки?

Хр. Ковачки: Трябва да има. . . .

М.Маринов: Добре, трябва да приключваме. Вие сте човек с много информация. Кога очаквате да се разреши проблемът между Русия и Украйна? Явно зад тази криза. . .

Хр. Ковачки: Ами, това, което виждам по медиите, че Украйна не бърза. Тя реално се опитва да ескалира още повече напрежението, а Украйна е много зависима. За нея е въпрос на оцеляване да договори по-евтини цени на газа, така че тя до края ще бъде неотстъпчива и аз мисля, че може и да не се реши, да кажем, в близките 1-2 дни, може да остане за следващата седмица решението. Безспорно ще се реши рано или късно този проблем, но от цялата тази работа ние ще страдаме и това може да стане една перманентна. .. един перманентен проблем, от който ние ежегодно да страдаме, когато Русия и Украйна си оправят взаимоотношенията от гледна точка цената на газа.

В.Николаев: Благодаря ви много. Г-н Христо Ковачки, събеседник.

М.Маринов: Благодаря и аз, г-н Ковачки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Воден режим без вода?
Воден режим без вода?
07:42, 02.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
07:15, 02.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
06:55, 02.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
00:53, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
22:08, 01.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
21:49, 01.09.2024
49193
Чете се за: 00:37 мин.
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
21:44, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
21:05, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
20:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
20:33, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
19:22, 01.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
17:47, 01.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
ЕС усети последствията от газовата криза
ЕС усети последствията от газовата криза
Овергаз”: Няма опасност от спиране на газа към битови потребители
"Овергаз”: Няма опасност от спиране на газа към битови потребители