НОВИНИ

"Овергаз”: Няма опасност от спиране на газа към битови потребители

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" заместник-изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов коментира ситуацията в България след спирането на доставките на природен газ.

овергаз опасност спиране газа битови потребители
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 07.01.2009
Чете се за: 06:14 мин.
У нас

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" заместник-изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов коментира ситуацията в България след спирането на доставките на природен газ.

Водещ:

Сега разбрах от нашите редактори, че на телефона имаме връзка със Светослав Иванов, заместник-изпълнителен директор на "Овергаз инк". Знаете, тази фирма е основен доставчик на руския газ към България. Добро утро, г-н Иванов.

Светослав Иванов:

Добро утро.

Водещ:

Кажете ни първо има ли някаква промяна в ситуацията от вчера

до днес сутринта.

Св. Иванов:

Промяна в ситуацията от вчера до днес сутринта мога да кажа, че има и няма. Има в смисъл такъв, че ситуацията е почти навсякъде овладяна. Вече сме убедени, че мерките, които са предприети, дават резултат, но по отношение на доставките на природен газ за България промяна в ситуацията няма.

Водещ:

Какво значи овладяна ситуацията в страната? Как е овладяна?

Св. Иванов: Ако ми позволите, преди да коментираме, преди да ви дам конкретен отговор на този въпрос, бих желал да спомена няколко конкретни числа. Важно е за всички да знаем, че за разлика от повечето европейски държави в момента България... доставките на природен газ за България не са просто ограничени, а България просто е изключена от системата за доставка...

Водещ: Нашите зрители знаят хронологията, да.

Св. Иванов: Аз няма да се спирам подробно на хронологията, за да не губим ценното време на националната телевизия, но все пак считам, че е важно да се знае, че до тази ситуацията можеше да се стигне не просто заради причината, която днес съществува, а именно преговорите, които Украйна и Русия водят, а и поради една обикновена авария, да речем, на територията на Република Румъния. Така че България трябва да е подготвена за подобни ситуации, независимо от причините, които ги предизвикват.

Водещ: А не е.

Св. Иванов: Потреблението на България към днешна дата на ден представлява около 10 до 12 милиона кубически метра природен газ. Трябва ясно да си дадем отговор на въпроса подготвена ли е нашата система да посреща точно такива ситуации. Всички знаят вече, че възможностите на българското газопреносно предприятие да покрива търсенето на природен газ в ситуации като днешната са ограничени до възможностите на Чирен, на изчерпаното газово находище, което днес е подземно хранилище на природен газ. Там обективно има около според информацията, с която аз разполагам, около 700 милиона кубически метра природен газ. Ако бяха реализирани инвестиции в увеличаване на дневния капацитет на това хранилище до, да речем, около 10 милиона кубически метра, сами виждате, че ние можем да покрием търсенето на природен газ в страната за около поне два месеца, даже два месеца и половина.

Водещ: Излиза наистина, ако е 10 милиона на ден и ако имаме 700 милиона кубически метра, би трябвало за 70 дни да имаме безпроблемно.

Св. Иванов: Точно така, за около 70 дни могат да стигнат, за да покрият потреблението на природен газ, но към днешна дата възможностите на това хранилище са само за около 4 милиона и 200 хиляди кубически метра.

Водещ: Възможности да излиза това, което е съхранено, като скорост на разпространение ли имате предвид, т.е. няма как да излиза толкова бързо и да се разпространи това количество?

Св. Иванов: Възможностите за дневен добив са около 2 пъти и половина по-малки от това, от което има нужда системата.

Водещ:

Искате да кажете, че не са взети мерки страната да се подготви за подобна ситуация, а е трябвало да бъдат взети, така ли?

Св. Иванов:

Сега, мерки са взети, тъй като към миналата година капацитетът на това хранилище беше малко над 3 милиона кубически метра на ден. Капацитетът му за една година е увеличен с 30 процента. Очевидно днешната ситуация трябва да стане повод за сериозен размисъл, за вземане на правилните решения и в рамките на година - година и половина там капацитетът да бъде удвоен. Говорим за инвестиции от порядъка на около 30 милиона долара, които не са проблем за газопреносното предприятие на страната. Така че решение има, въпросът е да гледаме по-скоро в това, което зависи от нас. Разбира се, показването на активна обществена позиция и обсъждането на политическите въпроси, в какъвто определено се превърна възникналата криза, просто са показване на активна позиция, но важно е да се вземат мерките, които са в нашите ръце.

Водещ: Г-н Иванов, кой спря газа за България - "Нафтогаз" или "Газпром", Русия или Украйна?

Св. Иванов: Аз вече обясних, че въпросът е по-скоро политически, отколкото технологичен или бизнес. Аз съм човек от бизнеса и избягвам да коментирам политически въпроси.

Водещ: Да, де, аз това ви питам. Политически, то е ясно, че има... някой му нарежда и той врътва кранчето, едва ли го прави просто така чисто технологично и експертно.

Св. Иванов:

Не, ако питате за технологичната причина, газът се спира в места като пункта, в който се приема от "Булгаргаз", по технологични причини, когато налягането преди газоизмервателния пункт падне под налягането в тръбата, който върви към България.

Водещ:

Питам ви, защото има взаимноизключващи се обяснения от страна на Русия и Украйна за това, което се случва. Русия твърди, че е намалила с толкова, с колкото Украйна краде по руското определение, по тяхното обвинение, тези доставки. Украйна твърди, че намаляла доставката, но така или иначе за България нищо не достига.

Св. Иванов:

Това, което със сигурност мога да кажа, е, че по потвърдена информация от независима швейцарска компания, която е наета като наблюдател на процеса, всички поети като ангажименти обеми и договорни налягания на природния газ на границата между Украйна и Русия се изпълняват в съответствие с договорите. Това е сигурно...

Водещ:

Тоест влиза газ... от Русия влиза газ, който трябва да мине към Европа, а не излиза от Украйна към Европа, така ли?

Св. Иванов:

Това показват фактите. Но аз искам да обърна и още нещо... искам да обърна вашето внимание към още един много важен факт. Подобни ситуации като днешната са предвидени в ред подзаконови нормативни документи. Всеки потребител на природен газ с изключение на тези, които са на непрекъснати производства, е длъжен да поддържа запас от алтернативно гориво поне за 15 дни. Защо това повечето от потребителите не правят е въпрос, който тепърва трябва да се задава.

Водещ:

Да, това ще питаме топлофикациите. Да ви питам още нещо според мене важно, от кого да си търси... България все пак е, така, изрядна страна, изряден платец по този договор, от кого да

си търсим нарушените права за това, което се случва?

Св. Иванов:

Ами в договора има предвидени конкретни клаузи. След като приключи кризата, те ще бъдат конкретно разглеждани.

Водещ:

Не, в тази ситуация, в тази ситуация, от кого - от Русия ли,

от Украйна ли, от кого?

Св. Иванов:

Към днешна дата не би трябвало да се спекулира с тая тема, защото, както вече казах, става въпрос за прекъсване по технологични причини.

Водещ:

Не се спекулира.

Водещ:

Не, не се спекулира, просто нормално е хората да знаят, след

като все пак с наши пари са платени тези доставки, а ние не ги получаваме, от кого да си търсим, така, платеното?

Св. Иванов:

Аз мисля, че колегите от преносното предприятие знаят какъв е редът. Ние сме отговорна компания и ще действаме в съответствие с клаузите на договора.

Водещ:

От това не става ясно, което казвате, ще има ли иск конкретно към Киев, към "Нафтогаз" или към кого, или нямате възможност да имате изисквания към тях, след като договорът пък е с "Газпром"? От кого ще бъде искано някакво компенсиране? Говорим за националния интерес, все пак някой трябва да го защити.

Св. Иванов:

Значи първият начин, по който трябва да бъде защитен националният интерес - като си гарантираме достатъчно добре собствената система. Това е първата стъпка, която трябва да бъде предприета. Всички останали претърпени вреди, които евентуално ще бъдат факт след приключването на кризата, ще бъдат разглеждани в съответствие с клаузите на договора.

Водещ:

Г-н Иванов, в този договор записано ли е, че "Нафтогаз" или въобще Украйна е задължена да осигурява доставките на този газ, който идва от Русия, от "Газпром"? Това фиксирано ли е в договора?

Св. Иванов:

Значи взаимоотношенията между двете страни по договорите за доставка не касаят взаимоотношенията между производителя на газа

и транспортьора през украинска територия. Така че аз не бих могъл да коментирам взаимоотношенията между "Газпром" и транспортиращото предприятие през Украйна.

Водещ:

То е пропуск.

Св. Иванов:

Но фактите показват, че нашите партньори от "Газпром" изпълняват своите ангажименти на руско-украинската граница.

Водещ:

Добре, още нещо последно да ви питам. Русия на няколко пъти увери, че ще търси алтернативни начини да осигури доставки за Европа на газ, "Газпром", така, няколко пъти имаше такива изявления, чрез трасета през Беларус, през Полша. За България явно алтернатива няма, нали така?

Св. Иванов:

Към момента няма и аз пак ще се върна към началото на нашия разговор, за да припомня официалната позиция, която "Овергаз" винаги е заявявал. За да си гарантираме напълно доставките на природен газ за нашия пазар, ние трябва да направим най-малко две неща. Първо, да си гарантираме собствените резерви било то като източници на собствен добив или като увеличаване на капацитета на днешното хранилище, или като изграждане на нови хранилища, защо не. И втората стъпка, която трябва да бъде направена, е да се намерят максимално бързо достатъчно на брой алтернативни трасета за доставка, без значение от източника на производство...

Водещ:

Да, само да ви попитам накрая с да и не, ако имате информация. Чух в новините, че има твърдение за прекъснати газопроводи, не просто спрени. Имате ли такава информация инфраструктурата да е нарушена?

Св. Иванов:

Нямам такава информация.

Водещ:

Нямате.

Водещ:

Вашите потребители... има ли, така, които са лишени от доставка в момента?

Св. Иванов:

В момента се изпълняват всички разпоредби на газопреносното предприятие в съответствие с Наредба 10. Там са регламентирани стъпките, които трябва да се изпълняват за отделните категории потребители.

Водещ:

А това какво означава, защото Наредба 10 ние не я познаваме?

Св. Иванов:

Всички потребители, които могат безпроблемно да минат на алтернативни горива, вече са го направили. Ние навсякъде поддържаме достатъчно налягане за непрекъснатите производства в стъкларските заводи, в здравните заведения и за своите битови потребители.

Водещ:

Тоест нямате абонат, нямате потребител, на който да му е спряна към момента доставката на газ.

Св. Иванов:

Не, имаме потребители, на които им е спрян газът, и това са потребителите, които безпроблемно минават на алтернативни горива.

Водещ:

За другите нямате такива?

Св. Иванов:

За другите към момента нямаме проблеми. Но съотношението между количествата, които "Булгаргаз" в момента осигурява, и това, което ние имаме нужда при подобни ситуации... са достатъчни, така че нямаме проблеми.

Водещ:

Битови потребители?

Св. Иванов:

Битови потребители към момента нямаме изключени от нашите газоразпределителни мрежи.

Водещ:

И за тях няма опасност.

Св. Иванов:

Доколкото съм информиран, не само нашите, по принцип в страната всички газоразпределителни предприятия в съответствие с разпоредбите на Наредба 10 нямат право, т.е. битовите потребители ще бъдат изключени последни като...

Водещ:

Добре.

Водещ:

Това не предстои, така разбирам от думите ви.

Св. Иванов:

Към момента не.

Водещ:

Благодаря ви за, така, изчерпателната, доколкото... по някои

въпроси да, по други не.

Водещ:

По други въпроси просто явно липсва информация.

Водещ:

Информация от Светослав Иванов, заместник изпълнителен директор на "Овергаз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Спокойна е ситуацията около сараите на Доган
Спокойна е ситуацията около сараите на Доган
09:49, 02.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
ЦИК се събира на извънредно заседание в 10.30 ч.
ЦИК се събира на извънредно заседание в 10.30 ч.
09:45, 02.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
След обилните валежи оглеждат речни корита и дерета в община Царево
След обилните валежи оглеждат речни корита и дерета в община Царево
09:44, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Започва временното укрепване на моста на бул. "България" към квартал "Бояна"
Започва временното укрепване на моста на бул. "България" към квартал "Бояна"
09:40, 02.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Проливните дъждове край Царево наводниха част от "Нестинарка"
Проливните дъждове край Царево наводниха част от "Нестинарка"
09:16, 02.09.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв
Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв
09:00, 02.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии
Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии
08:36, 02.09.2024
Чете се за: 07:27 мин.
Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
08:18, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Воден режим без вода?
Воден режим без вода?
07:42, 02.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
07:15, 02.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
06:55, 02.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
00:53, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Христо Ковачки: Трябва да се деблокира държавният резерв от мазут
Христо Ковачки: Трябва да се деблокира държавният резерв от мазут
Хамас обсъжда прекратяване на огъня в Газа
Хамас обсъжда прекратяване на огъня в Газа