НОВИНИ

ООН: Постигането на примирие в Газа е жизнено важно

15 души загинаха при израелски удар срещу училище на ООН в ивицата Газа.

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 24.07.2014
Чете се за: 00:53 мин.
По света
15 души загинаха при израелски удар срещу училище на ООН в ивицата Газа. Повечето от жертвите са деца. ООН предупреди, че хуманитарната обстановка в ивицата Газа е бедствена и постигането на примирие между Израел и Хамас е жизнено важно. За 16-те дни на въоръжения конфликт са загинали близо 730 палестинци и 30 израелци. Властите в Газа съобщиха, че при обстрела срещу училището в Бейт Ханун са ранени над 200 души. Много от тях са закарани в близки медицински центрове. "При такова клане е нужна повече от една болница", казва шефът на болничното заведение в града.  Боевете прогониха над 100 000 палестинци от домовете им в Ивицата Газа. Стотици намират убежище в училища, ръководени от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. "Удариха училище на ООН! Нямаше къде другаде да отидем, а те ни обстрелваха с ракети. Прибраха ни от Червения кръст", - споделя потърпевша. В такова училище обаче са открити ракети. Генералният секретар на ООН Бан ки-Мун посочи, че складирането на оръжие превръща сградите в потенциални мишени. След среща с британския външен министър Филип Хамънд израелският премиер Нетаняху отново посочи, че Хамас носи отговорност за жертвите.
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Използването на човешки щитове е изключително цинично абсурдно и нечовешко. Абсурдно е също така, че Съветът на ООН по правата на човека осъди Израел. Това е изопачаване на правосъдието.
Лидерът на Хамас Халед Мешал заяви, че радикалното движение ще сложи оръжие, ако Израел снеме блокадата на Ивицата Газа. Египет продължава да координира  дипломатическите опити за постигане на примирие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишна среща с посланици
Годишна среща с посланици
Черната кутия на катастрофиралия малайзийския самолет е невредима
Черната кутия на катастрофиралия малайзийския самолет е невредима