НОВИНИ

453-ма кандидат-директори се борят за 148 свободни места

Тест от 50 въпроса със затворени отговори решаваха днес 453-ма кандидати за директори на училища, които се борят за 148 свободни места. Днес се проведе първият - писмен тур от конкурса. Знаете, в края на учебната година бяха пенсионирани над 150 директори на училища, някои от които заемаха постовете си дори 9 години след навършване на пенсионна възраст. Кое беше най-трудно в теста и необходимо ли е подмладяване на директорската професия от Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:59, 19.07.2016
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Изпитът за директори започна в 11 часа в 272-ра аудитория на Софийския университет. Паралелно освен в София той се проведе и в още три града - Плевен, Шумен и Хасково. За решаването на теста с 50 затворени въпроса кандидат - директорите имаха 70 минути. През това време им беше забранено да ползват телефоните си, да ходят до тоалетна и да преписват един от друг. Въпросите са били върху нормативната база в образованието, а най-много ги е затруднил новият закон.

Мартин Ганчев, учител в 82-ро СОУ, София: Смятам, че е достъпно, ако изключим факта, че по новия закон са изключително много въпроси.
БНТ:Тоест, набляга се на новия закон?
Мартин Ганчев: На новия закон, което се допускаше , че трябва да е така.
Здравко Тачев - учител, Благоевградска област: Съвсем приемлив, само че не бяхме така запознати със Закона за предучилищното възпитание, който влиза от 1-ви август, повечето въпроси бяха от него.

Именно по новия закон обаче директорите ще работят оттук нататък, а той пък стоварва върху плещите им още повече отговорности. Кандидатите коментираха и факта, че именно в този труден момент за сравнително кратко време заради навършена пенсионна възраст системата напуснаха 153-ма опитни директори.

Венета Сидимчийска, директор на училище, Самоков: Лично аз не смятам, че е прибързано решението и доколкото знам са пенсионирани хора, които отдавна вече са с придобито право, както виждате има достатъчно кандидати.
Бонка Янева, учител Костинброд: Определено не беше добре това категорично, изведнъж, бързо освобождаване на директори.
БНТ Защо?
Бонка Янева: Ами, защото трябваше да има време за подготовка на кадри.

Други пък предлагат пенсионираните директори да остават в системата, но като учители, тъй като и без това няма кадри. За да преминат на следващия етап от конкурса, кандидатите трябва да са отговорили вярно на поне половината от въпросите. Издържалите теста другата седмица ще бъдат поканени на интервю. За столицата имаше кандидати, които се явяваха за повече от едно директорско място.

Евдокия Гергова, учител в 101-во училище, София: Написала съм десетина училища.
БНТ Може ли за толкова много?
Евдокия Гергова: По принцип казаха, че може за абсолютно всички училища да се подадат документите.

За малки училища в областите Ловеч, Варна, Кърджали, Пловдив и Пазарджик обаче желаещи нямаше.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски журналист ЕКСКЛУЗИВНО за БНТ: Знаехме, че ще има опит за преврат
Турски журналист ЕКСКЛУЗИВНО за БНТ: Знаехме, че ще има опит за преврат
Дадоха ход на делото за убийството на младеж пред дискотека в Девня
Дадоха ход на делото за убийството на младеж пред дискотека в Девня