НОВИНИ

Доброволци от Европа се бият срещу "Ислямска държава"

През последните две години в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава" се вляха десетки хиляди чуждестранни бойци от целия свят. Но в същото време в битката срещу организацията се включват все повече мъже от западни държави. Репортер на френската телевизия TF1 се срещна с някои от тях до сирийския град Хасаке.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:29, 17.02.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Живеят в изоставено село без обитатели заедно с кюрдски бойци. Американци и западноевропейци, взели оръжие в ръце, за да се включат в битката срещу зловещата групировка, самопровъзгласила халифат върху земи от Сирия и Ирак. Радж - така го наричат тук. Преди да дойде в Сирия, е бил учител по английски в Индия.

"В момента в Европа има много екстремисти. И не мога да разбера колко нападения трябва да станат, преди хората да си кажат - имаме проблем. Това е причината, която ме доведе тук. Да дам своя принос в тази борба."

Казва, че врагът е на 5-6 км от техния лагер. А от кюрдите е научил и няколко ключови думи

"Ляво, дясно, залегни, огън! Успяхме! Те се борят за правата на жените и за демократичните ценности. Светски настроени са. Но не получават подкрепата, която заслужават."

Те са доброволци, бият се за каузата, не за пари. Ангажиментът им е за шест месеца. Преди да ги изпратят на бойното поле, преминават обучение в специални лагери на на кюрдските пешмерги. Сред новодошлите има бойци от различни държави.

Левент Рожая, кюрдски командир: "Има и френски войници. Срещал съм се с някой от тях."

Засега е трудно да се каже колко мъже от западни държави са се влели в редиците на кюрдите в Ирак и Сирия, за да участват в битката им срещу групировка "Ислямска държава". Смята се, че са няколко стотин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-индийска бизнес камара
Българо-индийска бизнес камара
Турция няма да спре обстрела срещу кюрдите край границата със Сирия
Турция няма да спре обстрела срещу кюрдите край границата със Сирия