НОВИНИ

Превозвачите затварят от утре всички гранични пунктове с Гърция

В режим три на три работиха днес граничните пунктове между България и Гърция. "Кулата - Промахон", "Илинден - Ексохи" и "Капитан Петко Войвода - Орменион" останаха изцяло блокирани както за тежки камиони, така и за автобуси и автомобили. Малките пунктове при Маказа, Златоград и Ивайловград работиха през целия ден. Заради спряното движение днес не можа да се размени по земен път и пощата между двете държави, обявиха от "Български пощи." От българския съюз на международните превозвачи заявиха, че от утре започват да затварят поетапно всички гранични пунктове с Гърция.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
19:29, 17.02.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Още преди границата полицията отклонява автобуси и автомобили през село Кулата и те се връщат обратно. От вчера обаче на гръцка територия преди пункта Промахон освен шофьори на тирове чакат туристически автобуси и леки коли със семейства с малки деца. Хората се оплакаха ,че са били принудени заради блокадата да нощуват в автомобилите си.

- Е, виждате колко деца има, надолу ако видите ужасно е, страшно е. Раздава ли се храна? Не. Такива работи няма. Който има пари си купува, който няма да му мисли. Вървят пеша до България, който има пари си купува, който няма стои тука гладен и чака без вода, без ядене, без нищо.

През блокадата в посока Гърция успя да премине единствено майка с две годишно момиченце - болно от епилепсия.

- Благодарение на добрите хора, които имат сърца, да... Детето е малко, имам и друго дете, което е на улицата. Просто трябва да си отидем с лекарства сме, които са животоподдържащи.

Български шофьори, попаднали в блокадата на гръцка територия пристигнаха пеша до българския пункт, за да подкрепят колегите си.

- Да си ходят в Атина или там, където си искат, но пътят да бъде свободен не да ни кажат, че за 2 дена ще ни пуснат, след това пак. Или даже може да ни кажат „Пуснете ни да минем" и след 2 часа пак да затворят.

- Или да отварят границата и да работим като хората или нищо е така.

Превозвачите се заканват да затварят поетапно пунктовете с Гърция. Полицията е започнала да раздава предупредителни протоколи на шофьорите, които се опитват да блокират движението.

Миролюб Столарски, предс. на БАСАТ: Тук излиза това, от което се притесняваме най-много - полицията тръгна да защитава, вярно, да защитава закона, но все пак има форсмажорни обстоятелства. Аз мисля, че с това нещо полицията ще нагнети по-голямо напрежение, отколкото ще ги накара хората да се върнат. Най-много да освободят пунктовете и да дойдат в София.

От тази сутрин напълно блокиран е и граничният пункт "Илинден - Ексохи". През целя ден през българо-гръцката граница там са били пуснати само две леки коли, превозващи тежко болни хора.

;
Ивайло Московски - министър на транспорта: Поставихме две условия на гръцката страна, да отидат да преговарят с фермерите - или да вдигнат на 100% блокадата като гръцките фермери си изнесат машините от тук - трактори, комбайни и каквото имат, или от тази страна - аз не мога да говоря от името на нашите превозвачи. Доколкото разбрах блокадата от българска страна няма да бъде вдигната докато не се гарантира 100% отваряне на границата от гръцка страна.

Вижте и прякото включване на Добрина Грачанлиева!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Жаблянов: Убеждават ни, че има здравна реформа...
Валери Жаблянов: Убеждават ни, че има здравна реформа...
Спор в Германия за заплащането на работещите бежанци
Спор в Германия за заплащането на работещите бежанци