НОВИНИ

Атанас Папаризов: Ползата от форума в София е много голяма

Ползите от този форум ще бъдат много големи, защото документът, който се готви, по същество възпроизвежда основните принципи, върху които се базира енергийният пакет, приет тези дни от Европейския парламент. Тези принципи осигуряват създаването на един общ европейски енергиен пазар, гарантират прозрачност, конкурентност, информация за сводобните мощности по газопреносните и електропреносните системи и други.

атанас папаризов ползата форума софия голяма
bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 24.04.2009
Чете се за: 09:34 мин.
У нас

Ползите от този форум ще бъдат много големи, защото документът, който се готви, по същество възпроизвежда основните принципи, върху които се базира енергийният пакет, приет тези дни от Европейския парламент. Тези принципи осигуряват създаването на един общ европейски енергиен пазар, гарантират прозрачност, конкурентност, информация за сводобните мощности по газопреносните и електропреносните системи и други. Това каза евродепутатът от БСП Атанас Папаризов при гостуването си в предаването „Панорама". Всички правителствени и държавни глави от Югоизточна Европа по същество потвърдиха тези принципи и дори създадената енергийна общност между ЕС и Югоизточна Европа очевидно ще получи разпространение и в Черноморския, и в Каспийския регион, поясни той.

Ние нямаме достатъчно големи възможности да изградим всички газопроводи, всички алтернативни връзки. Чак сега ЕС дава ново съдържание на своята директива за газова сигурност. Едва след кризата от началото на годината Евросъюзът пое ангажимент за изграждането на връзки между газопреносните мрежи на различните страни. Газопроводът НАБУКО и други подобни проекти имат своето бъдеще. Терминалите с Гърция и Турция за втечнен газ са добра възможност за диверсификация на доставките на газ и биха могли да имат важно значение по време на криза, подчерта евродепутатът.

Аз се надявам, че принципите на Европейската енергийна харта ще залегнат в договора между Русия и Европейския съюз, каза още Атанас Папаризов.

Пълен текст на интервюто

Водещ Бойко Василев: Добър вечер казвам сега на Атанас Папаризов, евродепутат от БСП и, мога да кажа, експерт по външноикономическите връзки.

Атанас Папаризов: Благодаря, г-н Василев, добър вечер, добър вечер и на вашите зрители.

Водещ: В такъв момент, г-н Папаризов, когато София е блокирана заради форума, винаги се питаме дали ползите си струваха харчовете и неудобствата?

Ат. Папаризов: Определено ползите от този форум ще бъдат много големи, защото документът, който се готви и за който спомена президентът, по същество възпроизвежда основните принципи, върху които се базира третият енергиен пакет, който онзи ден беше приет в Европейския парламент. Принципи, които осигуряват създаването на един общоевропейски енергиен пазар, принципи, които осигуряват прозрачност, конкурентност, информация за свободните мощности по газопреносните и електропреносните мрежи. Принципи, които осигуряват независимост на регулаторните органи, една агенция на операторите - все въпроси, за които ставаше дума и днес, но ставаше дума в контекста на една по-голяма общност. Всички правителствени и държавни глави от Югоизточна Европа по същество потвърдиха тези принципи, дори отидоха по-далеч. Създадената енергийна общност, която сега е между ЕС и Югоизточна Европа, очевидно ще получи разпространение и по-нататък - в Каспийския регион, в Черноморския регион. Това беше целта и на ЕС - тези принципи, които се прилагат в ЕС, да станат основа и на сигурността на доставките в региона. Именно това става сега благодарение на предложението на българската страна и на декларацията, която беше работена с участието на всички делегации. Днес, още в началото на срещата, президентът се обърна към всички участници да подкрепят тази декларация. Това изрично беше казано и от г-н Барозу, и от много от другите участници. Така че този принципен документ според мен си струва това неудобство, което столичани изпитват в момента. Но виждам пък, че има и някои предимства.

Водещ: Какво?

Ат. Папаризов: Снощи, когато се върнах в София, я видях много чиста. Отдавна не бях виждал София така. Лично на мен това ми направи едно много добро впечатление.

Водещ: Това не е ли политическо изказване?

Ат. Папаризов: Не, просто едно чувство, една реакция. Попитах шофьора на такси още снощи, не го казвам заради вашето предаване, прави впечатление, дори когато не си бил тук 3-4 дни.

Водещ: Сега да се върнем обаче на енергийния форум. Чия е вината, че за толкова много години България си остана само на руски газови доставки предимно, уязвима за криза? Питам не само евродепутата, но и бившия министър Папаризов.

Ат. Папаризов: Как да ви кажа, до този етап, когато ЕС започва да развива своята политика на солидарност в енергийната област, като че ли ние нямаше да имаме и достатъчно финансови възможности сами да изградим всички алтернативни газопроводи, всички алтернативни връзки. Това може би е било подценено, защото проектите започнаха да се осъществяват, идейните проекти, още през последните две години. Но и ЕС, ние сме членки на ЕС от на практика 2 години, чак сега дава ново съдържание на своята директива за газова сигурност. Досегашният документ се оказа недействащ, защото той не осигуряваше солидарността на страните. Именно сега, след кризата за съжаление, която беше през януари, вече имаме ангажимент на ЕС като цяло планът за икономическо възстановяване, който ще се осъществява с европейски средства, основно да бъде насочен към връзките между системите на различните страни. Ето, за България са предвидени ресурси за връзка с Гърция, с Румъния. Днес ще бъде подписано, вече може би е подписан меморандум за разбирателство с гръцката страна за изграждане на тази връзка. Като че ли досега този въпрос беше малко декоративно поставен в рамките на ЕС, а България самата се надяваше много на тази диверсификация чрез активното си участие в "Южен поток" и в "Набуко". За съжаление виждате - "Набуко" доста се забави. Ето днес на срещата и сутринта на деловите среди, и по време на срещата на високо ниво стана ясно, че до месец юни може би ще завършат преговорите по междуправителствените споразумения за транзит. Досега имаше определен проблем с турската страна, която искаше да купува и да продава газа. Днес турският президент заяви, че очевидно се върви към постигане на съгласие.

Водещ: Да, обаче ето, зад "Южен поток" стои Русия, зад "Набуко" стои Америка, ние искаме и двата да минат оттук. Ние можем ли да сме в тази трудна газова геополитика добри с всички?

Ат. Папаризов: Аз не мисля, че тук не става дума за добри с всички. Неминуемо ще минат и двата потока. Няма как Европа, чиито нужди от доставки се увеличават, очаква се Европа от 30 процента зависимост от внос да стигне до 50 процента след 20 години, допълнителни ресурси ще бъдат необходими, които не могат да дойдат само от Русия. Ще трябва газ от Близкия изток, ще трябва газ от Иран, от Ирак, ще трябва, разбира се, газ от Туркменистан и Азербайджан. Така че "Набуко" има своето бъдеще, но не само "Набуко". Вие виждате другото, което е важно на този форум, и не случайно тук е емирът на Катар, това е изключително важна диверсификация. Ако България участва в един съвместен терминал с Гърция или може би и с Турция за втечнен газ, и този терминал би могъл да бъде, макар и не основна алтернатива, би могъл да послужи за сериозна диверсификация на доставките и би могъл да има голямо значение при криза. Всички други проекти, които се обсъждаха днес, за реверсивни потоци с помощта отново на ЕС, отделени са сега 80 милиона евро, за да може газът да тече в двете посоки и с Турция, и с Гърция, и с Румъния - всичко това стана възможно като реакция на газовата криза. И не случайно днес заяви и г-н Барозу, че не само политическата воля на страните е важна, но ние ще разполагаме с една инфраструктура, която да подкрепи тази воля до края на годината. В София ставаше дума именно за такива въпроси.

Водещ: Въпросът е дали, когато атовете се ритат, магаретата не страдат, защото в играта на големите може ли страна като България да бъде печеливша въобще и трябва ли тя да се намесва в тази геополитика?

Ат. Папаризов: Мисля, че президентът Първанов каза много ясно - България е ключова в този процес на връзките между Близкия изток, Каспийския регион, Черноморския регион с Европа. И дали България ще отстои своите интереси зависи от това колко активни и амбициозни сме ние. И аз затова смятам, че този форум има това огромно значение да покаже, че България активно се интересува и от своите интереси, но и от интересите на европейската общност като цяло. Именно този форум е много знаков в това отношение.

Водещ: Добре, защо според вас Русия прави този знак, вашият отговор на въпроса, встрани от това, че може да има проблеми с, да речем, със забавяне чисто експертно на "Южен поток"?

Ат. Папаризов: Аз бих казал, че въпросът трябва да се разглежда малко по-глобално. Вие знаете, че Русия само е подписала, но не е ратифицирала енергийната харта. И въпросът е все пак кой е отговорен за доставките. Аз смятам, че доставчикът е отговорен отделно за това, което той прави, отделно транзитьорът, отделно получаващата страна. Днес чухме едни нови принципи, където като че ли всички трябва да са солидарно отговорни. Аз не бих, разбира се, трябва да се види много внимателно документът, не бих подменил конкретната отговорност на всеки участник с една обща солидарна отговорност. Това е едната страна на въпроса. Мисля, че договореностите трябва да се изпълняват и в този смисъл аз много се надявам, че принципите на енергийната харта ще залегнат в договора между Русия и ЕС. Преговорите по този договор бяха преустановени по време на събитията в Грузия миналата година, но надеждата на всички е, че тези преговори могат да се възстановят сега, при срещата на високо равнище между ЕС и Русия. Много неща трябва да се договорят между Русия и ЕС, включително и България, за да осигурим сигурността на доставките. Но на днешния форум стана ясно, че България и всички страни от Югоизточна Европа са готови да работят за алтернативни доставки, за да може да има сигурност. Това беше основният ключ на дискусиите и сутринта на деловия форум, и следобеда. Всички страни се ангажираха с всички проекти от южния коридор и това именно е смисълът на българския форум, за разлика примерно от този в Унгария, който беше свързан главно с "Южен поток". Ние говорихме тук и за "Южен поток", и за "Набуко", и за Ай Ти Джи Ай, връзката между Гърция, Турция и Италия, по която България също ще получава определени количества газ в случай на кризисни ситуации.

Водещ: Добре, г-н Папаризов. За финал, имам един философски въпрос, но искам да го задам първо на другите двама участници в студиото. Дали за България външният свят продължава да бъде по-важен от вътрешния. Русия ни снабдява, Америка ни съветва, Европа ни наблюдава и както разбрахме вчера, ще продължи да ни наблюдава. Вторачили сме се и чакаме знаци отвън. Това значи ли, че не може да се справим, г-н Каракачанов.

Красимир Каракачанов: Значи, че няма самочувствие или по-точно нямат самочувствие хората, които управляваха България последните 18-20 години. То това е между другото един комплекс за малоценност още от времето на комунизма. Тогава чакахме решението на политбюро в Москва, а сега чакаме решенията на Вашингтон, на Брюксел и енергийните доставки от Москва. Проблемът е...

Водещ: Не сме ли осъдени... не сме ли осъдени на това?

Кр. Каракачанов: Няма такова нещо. Мога да ви дам пример с други подобни държави като България, една Унгария, вземете една Хърватия дори, които водят една много по-достойна политика. Когато нямаш самочувствие, че сам трябва да решиш проблемите на своя народ, чакаш някой отвън да ти подскаже или пък може би зад този параван, че винаги си зависим от някого, разиграваш икономическите си далавери в България много по-лесно.

Водещ: Г-н Янев, вие какво мислите?

Яне Янев: България за голямо съжаление през последните 20 години винаги е имала една политика за вътрешно успокоение и лицемерно политическо поведение и съвсем друга към външните партньори. За голямо съжаление България никога не е демонстрирала воля като страните от вишеградската четворка. Вие си спомняте преди години на един форум в Копенхаген поляците удариха и казаха - или ще подкрепите нашите искания за приоритетно финансиране в земеделието, или ние напускаме.

Водещ: Да де, ама и вие търсите легитимация при британските консерватори. Не отивате...

Я. Янев: За нас е особена чест да получим и получихме...

Водещ: Ето.

Я. Янев: ... тази легитимация, но тук става въпрос за съвсем друго. Българската политическа система трябва да се унифицира с европейската. Тя е все още балканска, все още работеща по правилата на посттоталитарната държава и затова трябва тук да отворя една скоба по повод това, което колегата от БСП защитаваше като теза по отношение на днешния енергиен форум. България за тези 20 години предимно от функционери на БСП беше вкарана в абсолютна енергийна зависимост от една-единствена страна, от тази, която те най-много обичаха и продължават да обичат - преди СССР, сега Русия. Така че аз от този форум лично не мога да си направя изводи, че България е спечелила.

Водещ: Преди...

Кр. Каракачанов: Ако говорим глобално, нещата са много прости. Българските политици трябва да спрат да обясняват на българския народ, че всичко зависи някъде отвън. Ако българските политици нямат самочувствието, че са избрани от народа си, за да решават неговите проблеми според интересите на България и на българския народ, просто по-добре да ги няма. Защото нека да вземем преговорния процес. Спомена се и във вашите репортажи - България се принуди или по-точно се съгласи абсолютно безусловно да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Съгласи се да приеме неизгодни условия в областта на земеделието, на екологията, без дори да направи елементарното усилие да отстоява своите интереси.

Водещ: Много дълъг финал. Аз исках по едно изречение просто да обменим преди г-н Папаризов да завърши, но то да не отваряме цял диспут. И без това имаме да се караме по друга тема, по-точно вие де и може би аз с вас. Г-н Папаризов, така, пак на този въпрос вътрешно и външно.

Атанас Папаризов: Преди него едно изречение за форума. Мисля, че днес участниците във форума избраха по отношение на сигурността на доставките не сблъсъка, а сътрудничеството. И именно този избор България на висок глас заяви, че ще играе активна роля, за да се осигури това сътрудничество. Това мен ме удовлетворява. Аз следя от сутринта до вечерта този форум и трябва да ви кажа, че тази българска позиция ме удовлетворява. Сега не знам, колегите могат да говорят клишета, но аз си спомням, че въпросът за отстраняване на посредниците в газта беше поставен преди 10 години и беше забравен след служебното правителство на Софиянски. Днес отново това е един от основните въпроси, който поставя министър Петър Димитров и без който няма да може да се продължи договорът с "Газпром", така че смятам...

Я. Янев: Сега, г-н Папаризов...

Ат. Папаризов: Не ви прекъсвах, така че смятам, че трябва да се отнасяме с доверие към усилията на сегашното правителство и към усилията на президента да се осигури сигурността на доставките за България на газ при едно равноправно и достойно участие на българската страна.

Кр. Каракачанов: Значи, аз съм съгласен с тезата, която чухме на президента Първанов, че България не може да стои и да чака, а трябва да бъде активен играч в голямата енергийна игра и този форум макар и непредставен от Русия или от някои други страни от такова високо ниво, все пак е една крачка в тази посока. Но понеже говори г-н Папаризов за клишета и за усилията на правителството, само ще му напомня, че от два месеца има решение на българския парламент, с което задължава правителството да постави въпроса за 3 и 4 блок, за пускането в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" пред Европейската комисия. Нищо в тази посока не е направено.

Ат. Папаризов: Нека да кажа две думи по това решение, тъй като е много важно.

Водещ: Да, да, ще кажете, но аз искам репликата на г-н Янев и с това да завършите всичко. Буквално едно изречение. Моля ви, за да не остане никой непредставен.

Я. Янев: Не, г-н Папаризов, това, което вие казвате, пропускате това, което направи вашият министър Овчаров - че ощети България с неговия договор от порядъка на 600 до 800 млн. Не е добре едностранно да се поднася позиция, така че едва ли не винаги българската десница е била виновна за едно или друго. Зависимост...

Водещ: Добре. Последни думи.

Ат. Папаризов: Да почнем отзад напред. По договора на Овчаров, в него няма вече това задължение, което и днес го повториха руските представители, да плащаш и за газа, който не си купил. И мисля, че това е основното, иначе се бяха натрупали милиарди плащания може би. Но по основния въпрос все пак искам да се върна...

Водещ: Да, последна дума, да.

Ат. Папаризов: Мисля, че е много ясно решението на парламента за АЕЦ "Козлодуй". То възложи на правителството да оцени дали да постави въпроса за отваряне...

Кр. Каракачанов: Не, не, не.

Ат. Папаризов: ... и да използва...

Кр. Каракачанов: Не да оцени.

Ат. Папаризов: ... предпазната клауза, за да може да бъдат отворени блоковете и да направи оценка на ползите и загубите от това. Правителството сигурно ще я направи тази оценка. Сега между другото икономическата криза се задълбочава, клаузата е валидна и нищо не пречи, ако това е необходимо, този въпрос да бъде решен. Но това, което е по-важно, е, че правителството не изпусна срока да постави въпроса за компенсациите след 2009 г. за това, че вече са закрити тези реактори и те ще работят 23 години по-малко. И мисля, че този въпрос...

Водещ: Добре.

Ат. Папаризов: ... е много важен.

Кр. Каракачанов: Значи, в решението на парламента, нека да бъдем точни, няма думата да оцени. Има решение да започне разговори.

Водещ: Започна. Опитът ми сочи, че започнем ли спор за "Козлодуй"...

Кр. Каракачанов: Но такива разговори няма, нито компенсации.

Водещ: ... ще завърши предаването. Затова аз ви предлагам тук да спрем.

Ат. Папаризов: Ако искате да минем и на "Белене", защото и там са важни въпросите.

Водещ: Още едно предаване ще ни трябва. Аз ви благодаря, г-н Папаризов. Още в следващата секунда рязко сменяме темата.

Ат. Папаризов: И аз ви благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
00:24, 05.05.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Христос воскресе!
Христос воскресе!
00:00, 05.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
23:30, 04.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
22:05, 04.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
21:44, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
20:32, 04.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
България е в очакване на Възкресение
България е в очакване на Възкресение
20:06, 04.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
19:52, 04.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
19:26, 04.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
19:01, 04.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
17:50, 04.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
17:14, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Енергетика и геополитика  в центъра на София - репортаж на Йоана Левиева-Сойер и Елина Цанкова
Енергетика и геополитика в центъра на София - репортаж на Йоана Левиева-Сойер и Елина Цанкова
Президентът Първанов: Енергийният форум в София катализира сближаването на позициите
Президентът Първанов: Енергийният форум в София катализира сближаването на позициите