НОВИНИ

80 години от рождението на Надежда Хвойнева

Само след месец в Родопите ще отбележат 80 години от рождението на голямата народна певица Надежда Хвойнева. В родното ѝ село Левочево подготовката за честването започна още от традиционния илинденски събор, за който идват хора от всички краища на страната и от чужбина. Местната фолклорна група носи името на любимата народна изпълнителка, в нейна чест всяка година тук се организира и конкурс за млади таланти „С песните на Надежда Хвойнева”.

bnt avatar logo
от Росица Колева
19:43, 08.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Едва ли има родопска къща, в която да не се пазят записи с изпълненията на Надежда Хвойнева. Нейните песни се пеят на всяко събиране и по всеки повод. Една от най-ярките български изпълнителки е родена в село Левочево и това е най-голямата гордост за всеки местен жител.

С много любов тук всички я наричат Дешка, разказва нейната братовчедка и певица от фолклорната група, носеща нейното име.

Величка Хаджиева, солист в група „Надежда Хвойнева”
„Тя пееше пред хората, пееше горе на бърчинката, където се събира цялото село - родовете където се събират. Дешка беше любимка на селото.”

Още като момиче Надежда Хвойнева става солистка в местния ансамбъл,многоброен по онова време.

Величка Тодорова, ръководител на фолклорна група „Надежда Хвойнева”
„Винаги сме гледали да поддържаме в репертоара нещо, което е от самото село и нещо, което са пеели и тогава, когато колективът е бил 120 човека.”

Големият талант на Надежда Хвойнева е забелязан от Филип Кутев и тя започва кариерата си в ансамбъла на националното радио, а после и като дългогодишна солистка на „Мистерията на българските гласове”. Записала е над 300 песни, обиколила е световните сцени. През 1994 година музикалната критика в САЩ я определя като най-големия талант на планетата, а през 2001 посмъртно Американският биографичен институт я обявява за „Жена на годината” за принос към световната култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкрепи българското
Подкрепи българското
Българин протестира 7 часа на Миланската скала
Българин протестира 7 часа на Миланската скала