НОВИНИ

Среща на излъганите шивачки от Дупница с експерти

Експерти от НОИ, Инспекцията по труда и омбудсманът Мая Манолова отговаряха на въпроси днес на шивачки в обувна фабрика в Дупница, които бяха измамени от своя италиански работодател. Работниците не са получавали възнаграждения за два месеца, които възлизат на близо 100 хил. лева. Шивачките се надяват, че ще успеят да получат заплатите си от фонда за гарантиране на вземанията на работници на фалирали предприятия.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
19:42, 29.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

До момента има вече подадени 400 заявления за получаване на възнаграждения от фонда за гарантиране на вземанията. Очаква се обаче след 1 април броят на заявленията да се увеличи, тъй като Инспекцията по труда ще може да започне процедури по несъстоятелност спрямо фирми. Проблемът с шивачките от Дупница е в същата фирма, в която протести имаше и миналата година.

Работничките не бяха получили по две заплати, тогава собственикът на фирмата обеща, че ще започне поетапно изплащане, но това така и не се случи. Жените са били преназначени в нова фирма, където няколко месец вече не са взимали заплати. А януари месец им е съобщено, че фирмата е в престой и няма да работят.


Шивачките искаха да научат как може да напуснат фирмата и дали ще получат парите си, тъй като вече повече от година чакат неизплатените си заплати.

Виктория Иванова, НОИ- Кюстендил: Обезщетението, както казах, по общия ред се получава спрямо стаж и осигурителен доход. 60% е от осигурителния доход за 24 месеца назад.

- Правят фирми, развалят и така потърпевши са работниците.

На срещата омбудсманът Мая Манолова обясни, че след като Инспекцията по труда обяви новата фирма „А.М. SHOES" в несъстоятелност след 1 април, до края на годината шивачките ще получат възнагражденията си от фонда за гарантиране на вземанията на работници на фалирали предприятия. Не така обаче стой въпросът с фирма „Абонданса", която е същестувала по- малко от година.

Мая Манолова, омбудсман: Аз влязох вече във връзка със синдика на дружеството, има назначен синдик, с представители на кредитора, включително и със собственика, това решение да бъде атакувано. За началната дата на неплатежоспособността да бъде предложено да бъде променена, с оглед на всички съществуващи обстоятелства - те са работили, получавали са заплати.

- Всички ни убеждаваха, че ще си вземем парите само законът да влезе в сила.

От КНСБ казаха, че ще насочат работниците към фирми, които предлагат добри възнаграждения и условия на труд.


Шивачките се заканиха, че ще продължат с протестите си. Ако се наложи са готови да блокират магистрала "Струма" или да протестират пред Народното събрание. От институциите посъветваха работниците да заведат и искове срещу некоректния работодател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Конфликт между РУО и гимназия в Русе заради план-приема​
​Конфликт между РУО и гимназия в Русе заради план-приема​
Протест срещу ниските заплати в общинските структури в Кърджали
Протест срещу ниските заплати в общинските структури в Кърджали