НОВИНИ

Президентът на Малта на държавно посещение у нас

България и Малта споделят общи позиции по отношение на мигрантската криза и охраната на външните граници на ЕС. Президентите на двете страни са единодушни, че е необходимо всички в съюза да проявяват реална солидарност с държавите от първа линия, които посрещат мигрантския поток. Малтийският президент Мари-Луиз Колейро Прека е на държавно посещение у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев. Във водената от нея делегация са включени представители на изпълнителната власт на Малта и на повече от 50 компании.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:00, 05.02.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Необходимо е да има ясна преценка за риска и заплахите от мигрантския натиск, както и солидна охрана на външните граници на Европейския съюз, каза президентът Румен Радев. Подчерта, че е важно да има единна европейска политика за предоставяне на убежище, както и че това ще е една от сериозните теми по времето на българското председателство.

Според Румен Радев трайното решаване на мигрантската криза е възможно само чрез гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на регионите, откъдето пристигат мигрантите и бежанците. Това може да стане като се подпомогне икономическото и социално развитие на тези райони.

Румен Радев - президент на Република България: Мисля, че политиката на отворени врати докара не толкова до големи проблеми в Европа, колкото до огромни проблеми в самите държави, откъдето тръгват мигрантите. Когато един човек знае, че може да реши своите проблеми, ако успее да се добере до Европа, до нейната солидна социална система, този човек духовно вече се откъсва от проблемите на собствената си страна. Ето това е нещото, върху което сериозно трябва да се замислим.
Мари-Луиз Колейро Прека - президент на Малта: Европа трябва да е по-активна в това да инвестира по един устойчив начин в решаването на проблемите на Африка, за да сме сигурни, че те вървят в една правилна посока, за да се създават работни места, за да могат младите хора да се чувстват важни и значими.

Двамата държавни глави присъстваха и на икономически форум, в който участваха над 50 малтийски фирми и повече от 150 български предприемачи. Сред акцентите на форума бяха насърчаването на контактите между бизнеса, сътрудничеството между авиолиниите на двете държави, както и партньорството в индустриалната сфера и информационните технологии. Бе подчертано, че инвестициите и туризма са областите, в които България и Малта ще търсят разширяване на икономически обмен.

В рамките на форума бяха подписани четири меморандума за сътрудничество в сферата на индустрията, търговията и образованието, както и за насърчаване на предприемачеството.

Мари-Луиз Колейро Прека разговаря и с премиера Борисов, с когото обсъдиха приоритетите на българското председателство с акцент европерспективата на страните от Западните Балкани, миграционната криза, кохезионната политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За прочита на комунизма: проф. Искра Баева и Методи Андреев в „Още от деня“
За прочита на комунизма: проф. Искра Баева и Методи Андреев в „Още от деня“
Приходите от контрабандата на цигари за 10 години са около 3,5 млрд. лева
Приходите от контрабандата на цигари за 10 години са около 3,5 млрд. лева