НОВИНИ

Емел Етем: Тренировките на външния авариен план са за това, гражданите да не се паникьосват

Емел Етем представи резултатите от проведеното учение за защита на населението от авария в АЕЦ „Козлодуй".

емел етем тренировките външния авариен план гражданите паникьосват
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
23:43, 22.05.2009
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Емел Етем представи резултатите от проведеното учение за защита на населението от авария в АЕЦ „Козлодуй". Тренировките на външния авариен план са за това, гражданите да не се паникьосват, за да знаят какво правят силите на държавата, обясни министърът на извънредните ситуации. От два дена се провежда учение в 30-километровата зона на централата, в което взеха участие 11 министерства, 5 агенции и комитети, участваха 3 области и 7 общини. Държавата е длъжна да гарантира сигурността на своите граждани, заяви вицепремиерът, а тя може да бъде гарантирана единствено с ясни държавни политики. Първите анализи показват, че силите на единната спасителна система и всички останали ведомства се справиха много добре с изпълнение на външния авариен план, но това не трябва да ни успокоява. Силите ни в тази област са изключително недостатъчни, последната подобна тренировка е била преди 7 години и това е доста тревожно. Предложението, което аз ще направя, е тези тренировки да бъдат на две години.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:
Сега Емел Етем, вицепремиер и министър на извънредните ситуации, идва в студиото направо от учение. Без да се стряскате с тази дума - става дума за защита на населението при евентуална авария в АЕЦ "Козлодуй". Добър вечер.
Емел Етем:
Добър вечер.
Водещ:
Г-жо Етем, нали точно това се опита да провери "Ку-ку" преди 15 години, студентското предаване. И тогава беше пълна паника. Сега обаче какво се оказа - готови ли сме, ако, три пъти да чукнем на дърво, нещо се случи в "Козлодуй".
Е. Етем:
Именно затова са и тренировките на външния авариен план, който Министерският съвет прие преди два месеца, за да могат гражданите да не се паникьосват, за да могат да знаят какво правят силите на държавата. От два дена се провежда учение в 30-километровата зона близко до АЕЦ "Козлодуй". В това учение участваха, г-н Василев, 11 министерства, още 5 агенции, комитети, участваха 3 области и 7 общини.
Водещ:
Дори виждаме кадри в момента от това.
Е. Етем:
Да, кадрите, които наблюдаваме в момента, са от няколкото пункта, които разгърнаха силите на единната спасителна система, или това са Министерството на извънредните ситуации, Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. Учението е много необходимо. Прав сте, държавата е длъжна да гарантира сигурността на своите граждани, а тя може да бъде гарантирана единствено с ясни държавни политики, които да формират функциите на институциите. На второ място, да бъдат оборудвани съответните екипи с модерна съвременна техника, да има професионалисти и, разбира се, да работят в пълен синхрон, за да могат да изпълнят по-ефективно своите действия.
Водещ:
И готови ли сме? Какво се оказа?
Е. Етем:
Анализът, който направихме след двудневното учение, първият анализ, разбира се, показва, че силите на единната спасителна система и всички останали ведомства се справиха много добре с изпълнение на външния авариен план. Но това не трябва да ни успокоява. Сега следват по-задълбочените анализи на различните ведомства и институции и след това съответно ще съберем препоръките, ако има такива. Ако се наложи, ще коригираме, актуализираме приетия авариен план, само с една-единствена цел -наистина да гарантираме живота и сигурността на всички граждани, не само в 30-километровата зона, но и в цялата страна,
както и на съседните нам държави.
Водещ:
Нали никой не е пил йод след вчера и онзи ден, г-жо Етем, само да съм сигурен, за да не уплашим хората, защото, като видят тези кадри могат да помислят, че наистина става нещо.
Е. Етем:
Тази година учението се проведе с доста сериозна подготовка.
От декември месец силите на държавата правят различни конференции, с които съгласуват своите действия и мерки, но от понеделник гражданите в тази 30-километрова зона бяха предупреждавани многократно. Ден преди учението в националните медии ние пуснахме съобщения, с които информирахме всички граждани в страната, че провеждаме тренировка. Тези тренировки, г-н Василев, ако питате мен като министър на извънредните ситуации и вицепремиер на Република България, са изключително недостатъчни. Знаете ли, че последната е била преди седем години?
Водещ:
Не, не знаех.
Е. Етем:
Това е доста тревожно.
Водещ:
В моите очи последната беше, когато беше козлодуйското предаване на "Ку-ку", насила.
Е. Етем:
Преди седем години беше последната тренировка. А предложението, което аз ще отправя като промяна във външния авариен план, е тези тренировки да бъдат на две години. Защото, като наблюдавах силите за реагиране, стигнах точно до този извод - много важна е бързината, за да може работата да бъде ефективна на тези сили, а тя се постига с много тренировки.
Водещ:
Г-жо Етем, едно е, когато вицепремиерът е там, нали, всичко е по устав и всички се стараят, друго нещо обаче понякога излиза действителността. Затова ви питам има ли система, система има ли в България, която да гарантира, че хората ще бъдат предпазени от бедствия във всеки един момент.
Е. Етем:
Преди четири години, ако позволите да припомня, г-н Василев, след големите наводнения, в които беше залята 85 процента от територията на страната ни, трите партии, които тогава направихме управляващата коалиция, създадохме управляващата коалиция, взехме решение да създадем министерство именно точно с такава цел - Министерство на извънредните ситуации, което да развие държавните политики, с които да гарантираме именно, на първо място, организирани координации и взаимоотношения на всички държавни структури, включително и на местните власти и, на второ място, изграждане на такива сили. Днес Република България има своите системи за ранно оповестяване. Тази сутрин... не тази сутрин, вчера сутринта, когато стартирахме учението в 7.10 ч. получихме сигнал от АЕЦ "Козлодуй" за евентуална авария, учебна авария. В 07.29 ч. 267 човека в страната бяха информирани да се явяват на местата, където те трябва да направят заедно със своите колеги от щабовете съответната координация. Това е една гаранция, че няма да разчитаме на знанието, незнанието, кадърността на даден ръководител, а държавата гарантира на своите граждани именно много бързо оповестяване на органите на изпълнителната власт и съответно от тяхна страна се очаква, спазвайки законите и своите функции, да направят най-добрата разстановка и да предприемат най-правилните мерки.
Водещ:
Ама хубаво, че се сетихте за това, което се случи преди 4 години, защото то беше пак в един период на междуцарствие. Не го свързвам въобще с изборите, това си беше истинско природно бедствие. Обаче вие гарантирате ли, че сега, ако се случи нещо това лято, държавата ще се справи. Защото, ако... питам ви за сериозна гаранция, тук записите стоят.
Е. Етем:
Не съм врачка и не мога да предвиждам, г-н Василев, какво ще се случи...
Водещ:
Не, аз не ви карам да го предвиждате. Разбрахме, че не врачките, само астролозите.
Е. Етем:
Да. Но това, което...
Водещ:
Е, тогава ще бъде многоцарствие, ще се сформира правителство. Лятото започва все пак през юни.
Е. Етем:
Това, което искам да кажа и в контрапункт на това, което предполага г-н Мартин Димитров, е, че държавата е готова и днешната тренировка го доказа. Защото бяха свикани всички общински щабове, седем на брой, трите областни щаба, които се намират в близост до тази територия, и както ви казах вече, 16 министерства и ведомства, които реагираха изключително адекватно. Тъй като имаме вече разписани ясно и точно законовите основания кой какви функции и взаимоотношения има с приетия от Народното събрание, г-н Димитров, 2006 година Закон за защита при бедствия, ясно и точно е разписана координацията, а не да политицзира някой кмет, да не цитирам столичния кмет, когато на Челопечене...
Водещ:
Вече го цитирахте, ама не действаше...
Е. Етем:
...трябваше да направи той координацията, а не министрите да се появим и да вършим неговата работа. Така че аз съм убедена, че държавата все повече е подготвена за различните предизвикателства. Разбира се, че има още какво да се направи. Мисля, че тук е мястото да споделя нещо, което последните четири години и аз констатирам - изключително важна е намесата на гражданите на Република България.
Водещ:
Ама те знаят ли как да се защитят или само реагират, когато опре ножът до кокала? Гражданите... когато кажат гражданите, това означава, че предполагаме, че те са обучени страшно добре.
Е. Етем:
Много е точно това, което казвате, г-н Василев. Нашият народ няма достатъчно познания и умения да се предпазва в извънредна ситуация. И това не е защото държавата не е предприела мерки. Аз ще кажа само за това, което Министерството на извънредните ситуации направи през последните години. Убедена съм, че и МВР, и здравеопазването, и останалите ведомства периодично провеждат своите информационни кампании. Ние имаме кампания за хората в неравностойно положение, за слепите, за тези, които имат проблеми със слуха, за тези, които са инвалиди, имаме кампании, които са за дечицата от най-невръстна възраст, детската градина, след това преминаваме през основното и средното образование, висшето образование, така както имаме кампания, с които обучаваме органите на изпълнителната власт. Над 160 човека са обучени през последните 2 години. И кампании към обикновените хора. С различни клипове, текстове и материали се опитваме да ги научим какво трябва да направят. Кампанията се нарича азбука на оцеляването. Но ми прави впечатление, че хората все още продължават да считат, че това е само функция на държавата, че те нямат ангажименти. Уважаеми зрители на "Панорама", животът на всеки един човек е в неговите ръце. И ние първо сме длъжни да се погрижим за себе си, на второ място, за тези, които са с нас и, разбира се, на трето място, като граждани на държавата ни да се опитаме да подпомогнем и органите на изпълнителната власт, за да дадем максимално по-малко жертви. Затова има и по закон разписани доброволни формирования, които трябва да бъдат създадени към кметовете на общини, за да могат заедно с кмета в първите минути, които са най-важни, да си организират, те да бъдат заедно с тях. Естествено, че ще ги оповестим със сирените.
Естествено, че ще ги оповестим органите на изпълнителната власт със системата за оповестяване. Имаме и звукови команди и сигнали, които можем да дадем с тези нови съоръжения, разбира се, но ролята на самия човек е изключително важна и ценна.
Водещ:
Работи ли този телефон 112? Защото като казахте...
Е. Етем:
Опитайте, можем да демонстрираме сега в студиото.
Водещ:
Аз не знам дали имам пряка връзка в момента, но...
Е. Етем:
Ако телефонът ви е...
Водещ:
...да не стреснем хората, защото може би ще нарушим някакъв правилник. Не трябва да се подават фалшиви сигнали.
Е. Етем:
Абсолютно сте прав. Телефон 112 работи от 30 септември 2008 година на територията на цялата страна. Има покритие до всяко едно село. Обслужва се и на езици, различни от българския - нещо, което комисар Вивиан Рединг и другите държави, членки на ЕС, отчетоха като изключително добра практика. Защото ние изискваме от нашите оператори да знаят поне един от трите официални езика на съюза - английски, немски, френски, и с бонус при конкурсите, които провеждаме... владеенето и на втори език, най-вече на съседните нам държави и на други от ЕС, оказват сериозно влияние при поставянето на оценка на операторите ни. 24 часа в денонощието, 365 дена в годината има локализация на обажданията и телефонът се изгражда и обслужва от трите министерства - Министерството на извънредните ситуации, на вътрешните работи и на здравеопазването. И гражданите какво получават като услуга? Първо, безплатна, и второ, едновременно пристигат на място всички нужни сили, които трябва да дадат бърза, спешна помощ на пострадалите български и чужди граждани.
Водещ:
Искам да завършим с едно политическо изречение от вас и да ви попитам съвсем искрено, г-жо Етем, понасяте ли критика? Говоря не само вие лично, говоря и за ДПС. Питам дали движението и неговите лидери говорят с цялото общество, а не само на своя електорат. Възможно най-честен отговор да ми дадете.
Е. Етем:
Мога да ви отговоря и с едно изречение, мога и по-дълго. Погледнете изборните резултати на ДПС и сам ще си отговорите на този въпрос. Доверието, което ние печелим, все повече нараства. На всеки избор ние получаваме повече проценти, което значи, че ние не разговаряме само с традиционния си електорат, а всички наши послания стигат до по-голяма част.
Водещ:
А понасяте ли критика беше въпросът.
Е. Етем:
Да, разбира се. Лично аз неведнъж това съм го доказвала и моят екип също може да го каже, както и ДПС. Ние много критично се отнасяме към всички нередности, които както самите ние констатираме, така и след сигнали от гражданите или от нашите структури получаваме. Така че не виждам какво има да ви притеснява, г-н Василев. ДПС е много...
Водещ:
Аз просто питам.
Е. Етем:
...много открито към гражданите на страната. Ние винаги сме водили изключително прозрачна политика.
Водещ:
Благодаря ви за разговора.
Е. Етем:
И аз ви благодаря за поканата.
Водещ:
Вицепремиерът Емел Етем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Областният съвет на ДПС в Кърджали свали политическото си доверие от кметове на общини
Областният съвет на ДПС в Кърджали свали политическото си доверие от кметове на общини
17:52, 02.09.2024
Чете се за: 01:50 мин.
България търси заем и от Южна Корея за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
България търси заем и от Южна Корея за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
17:27, 02.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Въздушната линейка транспортира до София жена, пострадала при катастрофа
Въздушната линейка транспортира до София жена, пострадала при катастрофа
16:28, 02.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Вода по 2 часа на ден - 12 селища във Варненско са на воден режим
Вода по 2 часа на ден - 12 селища във Варненско са на воден режим
16:15, 02.09.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Хронология на една раздяла: Игра на тронове в ДПС
Хронология на една раздяла: Игра на тронове в ДПС
15:04, 02.09.2024
Чете се за: 14:55 мин.
ЦИК реши да приеме паралелно заявленията за участие в изборите на двете крила на ДПС
ЦИК реши да приеме паралелно заявленията за участие в изборите на двете крила на ДПС
14:39, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Обмислят замяна на диктовката в НВО за 4-ти клас с друг тип задача
Обмислят замяна на диктовката в НВО за 4-ти клас с друг тип задача
14:25, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 07:12 мин.
Пияна шофьорка с близо 2 промила се блъсна в 3 коли на пътя между Баня и Карлово
Пияна шофьорка с близо 2 промила се блъсна в 3 коли на пътя между Баня и Карлово
14:11, 02.09.2024
Чете се за: 00:45 мин.
„Алея на книгата“ ще има в София от 9 до 15 септември
„Алея на книгата“ ще има в София от 9 до 15 септември
14:05, 02.09.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Преди първия учебен ден: Започва проверка на стоките за ученика
Преди първия учебен ден: Започва проверка на стоките за ученика
13:46, 02.09.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Два камиона са се запалили на входа на София на автомагистрала „Тракия“
Два камиона са се запалили на входа на София на автомагистрала „Тракия“
13:26, 02.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Нивото на Дунав при Лом продължава да спада при засушаването (СНИМКИ)
Нивото на Дунав при Лом продължава да спада при засушаването (СНИМКИ)
13:13, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров и Румен Овчаров в спор за управлението на правителството
Мартин Димитров и Румен Овчаров в спор за управлението на правителството
Да направим коалиция в Европа – словенският президент Данило Тюрк за малките държави и европейското обединение
Да направим коалиция в Европа – словенският президент Данило Тюрк за малките държави и европейското обединение