НОВИНИ

Мартин Димитров и Румен Овчаров в спор за управлението на правителството

Има ли рецесия в България бе първата тема, по която спориха в студиото на Панорама Мартин Димитров, председател на СДС, и Румен Овчаров, председател на Комисията по бюджет и финанси, Коалиция за България.

мартин димитров румен овчаров спор управлението правителството
bnt avatar logo
от БНТ
23:59, 22.05.2009
Чете се за: 14:34 мин.
У нас

Има ли рецесия в България бе първата тема, по която спориха в студиото на Панорама Мартин Димитров, председател на СДС, и Румен Овчаров, председател на Комисията по бюджет и финанси, Коалиция за България.

Според Мартин Димитров планът „Станишев" тотално се е провалил, като в момента имаме бюджетен дефицит, 3.5% спад в икономиката - типична тежка рецесия, проблеми с финансирането на здравеопазването, образованието, а и общините излизат на червено. Той коментира също така, че тройната коалиция се крие от разговора и смята да остави мерките за следващия кабинет.

Румен Овчаров заяви, че мерките, които взема правителството към настоящия момент, могат да бъдат видени дали са ефективни или не по резултати. Заложените буфери към настоящия момент издържат и са достатъчни, допълни още депутатът. Настоящата ситуация в България Овчаров обобщи по следния начин: намаляване дефицита по републиканския бюджет, увеличаване на излишъка по консолидираната фискална програма за последния месец, стабилна валутна позиция на България.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:
Колко дълбока е кризата, в рецесия ли е българската икономика и какво да се прави? За това ще говорим с председателя на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров от БСП и Мартин Димитров, заместник-председател на бюджетната комисия и председател на СДС. Добър вечер.
Мартин Димитров:
Добър вечер.
Румен Овчаров:
Добър вечер.
Водещ:
В рецесия ли сме, господа? Господин Димитров?
М. Димитров:
Категорично. Предупреждавахме още преди 5 месеца, че нещата отиват към тежка финансова криза. Тогава имаше план "Станишев". Заедно Станишев, Овчаров ни обясняваха как нямало финансова криза в България, как нещата били наред. Планът "Станишев" тотално се провали. В момента имаме бюджетен дефицит, имаме 3.5 процента спад в икономиката. Това е типична тежка рецесия. Освен това имаме проблеми с финансирането на здравеопазването, образованието, общините излизат на червено. Това е много тежка финансова ситуация. Като слушах госпожа Етем, беше доста мъчително да се слуша между другото, за пореден път си обясних...
Р. Овчаров:
Да не говорим за хора, които не са в студиото.
М. Димитров:
Не, убедих се за пореден път, че реформата, която трябва да бъде направена, е закриване на някои министерства, които са направени само определени хора да бъдат министри. Това е такъв типичен пример, има и други такива. Необходима е спешна реформа. И да ви кажа нещо, което обществото не знае. В момента дори правителството се е замислило по предложенията, които направихме ние, "Синята коалиция", за актуализация на бюджета, за нов бюджет. Има план, две постановления са сложени на масата да се обсъждат - за 10-процентно намаляване на разходната част на бюджета и за 13- процентно намаляване на разходната част на бюджета. Това е задължително да се случи. Знаете ли какво прави в момента тройната коалиция?! Крие се от този разговор и смятат да оставят тези мерки за следващия кабинет.
Водещ:
Дайте да влезем в разговор, защото тръгнахме от рецесията и далеч стигнахме.
М. Димитров:
Е, то са свързани нещата.
Водещ:
Господин Овчаров, ще отречете ли, че има рецесия, или не?
Р. Овчаров:
Аз мога да вляза в тоя, така, полуполитически, полуикономически дебат, но ми се струва, че когато говорим за рецесия, за криза, трябва да бъдем малко по-отговорни към слушателите, а и към самите себе си. Такива голословни твърдения Овчаров бил казал, че няма криза, Станишев бил казал, че няма криза. Господин Димитров...
М. Димитров:
То така си беше.
Р. Овчаров:
...аз разбирам, че в една предизборна капания трябва да се прави, така, политическа демагогия, но все пак говорим за икономика. Може да си приказвате за ваш някакъв план. Аз не съм чул и не съм видял, пък и вие не сте предложили нищо друго освен... освен намаляване на осигуровки и намаляване на ДДС. Добре, дайте да обсъдим тези мерки. Готов съм да разсъждаваме по тая тема, но ако трябва да говорим сериозно, още от средата на миналата година икономическият екип на правителството, икономическият екип на тройната коалиция е в състояние на една напрегната работа. Това ни позволи още в средата на лятото на миналата година да предотвратим проблеми в банковата система на страната. И ако вие, господин Димитров като зам.-председател на бюджетната комисия си бяхте направили труда да попитате, сигурно щяхте да разберете за тези мерки. Сигурно бихте забелязали, че в края на миналата година, в един продължителен период от време, коалицията обсъждаше какъв подход да възприеме по отношение на бюджета. Дали още тогава между първо и второ четене да променим макрорамката, да се опитаме тя да бъде по-близка до реалностите или да заложим едни по-широки буфери в бюджета, които да ни дадат възможност да реагираме при една по-негативна тенденция на развитие на ситуацията. Говорихме абсолютно открито за това, не сме се крили от никого и вие като председател на бюджетната комисия сте участвали в тези разговори.
М. Димитров:
Засега заместник-председател. Засега...
Р. Овчаров:
Да. Извинявайте.
М. Димитров:
Засега.
Р. Овчаров:
Не искам да ви пожелавам нищо, дай боже да станете и председател. Вие сте още млад човек. Така че тогава дискусиите се водиха съвсем сериозно, съвсем отговорно.
Водещ:
Добре. Хайде да не се връщаме към миналото, а да говорим какво е положението сега. Кризата явно очевидно топи бюджетния излишък, това никой не го отрича. Държавата събира по-малко пари. Ще издържат ли бюджетните буфери, грози ли ни срутване, какво да се прави?
М. Димитров:
Ще ви кажа...
Водещ:
Какво да се прави. Ако искате за това да говорим.
М. Димитров:
Ще ви кажа простичко. Защото господин Овчаров, той, така, е един от опитните спекуланти, за да не се заблудят хората, ще ви кажа нещата по най-ясния начин. В условия на криза тези хора увеличават разходите, т.е. има намалени приходи, по-малко пари влизат в бюджета. Вече към 17-18 процента е спаднала приходната част. В такива условия те увеличават разходите. Не се прави по този начин. Като се види, че не се събират приходите, има 35 процента спад в събираемостта по ДДС например. В една такава ситуация веднага трябва да бъдат орязани разходите. Цели министерства плачат за закриване, аз ви дадох пример. Друго министерство е на държавната администрация. Има много неефективни програми. Пример е АЕЦ "Белене". Там що пари изхарчиха и още май нищо не се е случило. Искат да вземат...
Водещ:
Не дразнете господин Овчаров с тази тема...
М. Димитров:
Искат да вземат 4 милиарда. Не, не, трябва да се кажат тия неща. Защото, вижте, в последните дни на мандата на тая коалиция те се държат като партизани, които се окопават. Абсолютно сериозно ви го казвам това. Раздават се постове и вчера в парламента, назначават хора в комисии - по конкуренция, по финансов надзор и т.н. Разпределят се сгради. Въобще това е... наистина като брокерска агенция се държат. А ситуацията е много, много притеснителна. И тук няма нужда да търсим политизация. Затова още преди няколко месеца ние от "Синята коалиция" и СДС категорично казахме "нужно е този бюджет да бъде прегледан от парламента внимателно, не парламентът да се занимава със Сретен Йоцич и...
Водещ:
Тя не съществуваше още "Синята коалиция".
Р. Овчаров:
Нищо, това не им пречи да приказват.
М. Димитров:
Беше много важно да бъде прегледан бюджетът и да се види кои разходи могат да бъдат съкратени, как да бъде оптимизиран, за да не избуши накрая. Защото знаете ли какво правят тия хора?! Те ще изхарчат голяма част от приходната част на бюджета до изборите и ще кажат "ами следващото правителство да се оправя по някакъв начин".
Водещ:
Господин Овчаров... господин Овчаров, не трябваше ли наистина по-радикални мерки за съкращения, а да не се лежи върху тези излишъци, тези буфери и да се надяваме, че те ще се топят по-бавно. Това, което казва Мартин Димитров.
Р. Овчаров:
Господин Василев, този път ще ви помоля да не ме прекъсвате, защото говорим за прекалено сериозни неща. Аз разбирам, че господин Димитров е дошъл тук, за да си поприказва за политика, да нарича този или онзи спекулант, финансов брокер или не знам си какъв още. Аз съм дошъл тук да обясня политиката, която води правителството по отношение на кризата.
Водещ:
Аз не ви прекъсвам. Водим дебат.
Р. Овчаров:
Защото тази криза касае хиляди хора в България. И мерките, които взема правителството към настоящия момент, могат да бъдат видени дали са ефективни или не по резултатите. Аз не случайно казах - в края на миналата година между първо и второ четене беше направен сериозен дебат. Дали да се опитаме да се правим по-големи прогнозисти от, така, от Международния валутен фонд и Европейската комисия... или да не си играем на тази игра, а да заложим едни достатъчно широки буфери, които да ни позволят да реагираме на негативните тенденции.
Водещ:
Те ще издържат ли, тези буфери?
Р. Овчаров:
Тези буфери към настоящия момент издържат. Те са достатъчни.
И ще бъда съвсем, така, как да кажа, точен в това, което ви казвам. Но искам да кажа, че тези буфери не са единственото, което предприе правителството. Аз казах за действията, които предприехме по отношение на банковата система. В края на миналата година предприехме конкретни действия за стимулиране на икономиката, стимулиране на инвестиционните процеси и проекти в България, стимулиране на потреблението в страната, капитализиране на бившата Насърчителна банка или сегашната Банка за развитие. В момента над 200 милиона са вече дадени на малкия и средния бизнес. Допълнително бяха създадени иновативни предприятия, предприятия за реализиране на индустриални зони отново за насърчаване на бизнеса в България. Мартин Димитров говори, господин Димитров говори тук за това, че трябвало да се оптимизират разходите. Господин Димитров, в началото на годината това беше направено. Двеста и петдесет милиона неефективни разходи на министерствата бяха съкратени и бяха насочени в инвестиционни проекти...
М. Димитров:
Крайно недостатъчно, крайно недостатъчно.
Р. Овчаров:
...в общините.
М. Димитров:
Това е крайно недостатъчно. Ама крайно недостатъчно е.
Р. Овчаров:
Сега в момента българската държава се намира в следната ситуация. Ние имаме дефицит по централния републикански бюджет около 240 милиона. Преди един месец той беше около 380 милиона. За един месец той намаля. Излишъкът...
М. Димитров:
Не спекулирайте тук.
Р. Овчаров:
Излишъкът по консолидираната фискална програма.
М. Димитров:
Точно пред мен не спекулирайте.
Р. Овчаров:
Не, господин Димитров, много ви моля...
М. Димитров:
Имаше трансфер от централната банка към бюджета и оттам дойде тая разлика.
Р. Овчаров:
Господин Димитров, господин Димитров...
М. Димитров:
Значи в мое присъствие не ги говорете тия неща.
Р. Овчаров:
Вашето присъствие...
М. Димитров:
Някъде там по митингите на БСП, ама тук това е несериозно просто. Това не е вярно. Значи намалението на дефицита идва единствено заради трансфера от централната банка към бюджета. И това всеки икономист го знае. Иначе дефицитът нараства като махнем тази сума.
Р. Овчаров:
Аз се извинявам...
Водещ:
Много ми е сложно това. Аз искам да отговорите на въпроса трябва ли да се актуализира бюджетът в момента или не трябва.
Р. Овчаров:
Ами ако ми дадете възможност да кажа, ще ви отговоря.
Водещ:
Да, кажете.
Р. Овчаров:
Аз също съм бил в опозиция и също съм прекъсвал своите опоненти, но, отново повтарям, очевидно, така, сърце мъжко не трае на господин Димитров непрекъснато да бъде в полемика. На него...
М. Димитров:
Петнадесет минути ви слушам...
Р. Овчаров:
На него така му се случиха политическите събития, че непрекъснато се кара и съди с някого, но сега нека да говорим с факти.
М. Димитров:
Взех да ги печеля нещата както...
Р. Овчаров:
Печелете си ги, това си е ваш проблем. В крайна сметка в настоящия момент, ако трябва да резюмираме нещата, те стоят по следния начин. Не само намалява дефицитът по централния републикански бюджет, увеличава се излишъкът по консолидираната фискална програма за последния месец. Като цяло, ако трябва да погледнем и платежния баланс на страната, трябва да ви кажа, че преди една година валутният резерв на България е бил достатъчен за покриване на вноса, който е един от критериите за надеждността на валутната позиция на една страна, за около 5 месеца и половина. През месец март той е вече за 8 месеца и половина.
При срива с 30 процента на вноса за следващия месец очевидно, че сега сме вече над 9 месеца. Тоест в макроикономическа и в, как да кажа, във валутна позиция България стои достатъчно стабилно. България стои достатъчно стабилно и от гледна точка на социалната политика. И ще го кажа съвсем не защото нещата се случват от само себе си. Напротив, действията на правителството и по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", и по Националния план по заетостта водят до една ситуация на изключително ниска напрегнатост на трудовия пазар на България.
М. Димитров:
Господин Василев, аз имам една молба към вас. Вижте, господин Овчаров, като вземе думата, така към 15 минути монотонно говори едни неща...
Водещ:
Горе-долу...
М. Димитров:
...които обаче нямат отношение...
Водещ:
...по еднакво говорите и двамата. Аз и това следя.
М. Димитров:
...нямат отношение по въпроса. Няколко неща... няколко неща да ви кажа. На първо място, ако картината беше толкова розова, защо самите хора от управляващото мнозинство признават тежки проблеми? Министър Орешарски признава рецесия. Министър Вълчев казва "няма пари за образование". След това в здравеопазването сестрата на втората в листата за европейските избори в...
Водещ:
Не, моля ви се... европейските избори...
М. Димитров:
Та тази същата дама казва следното нещо, че в здравеопазването нещата отиват на червено. Значи нещата не се връзват по никакъв начин. Няма как в тая розова картина, за която говори господин Овчаров, ако беше вярна, да ги има всички тия проблеми. Нещо друго. Сега си говорим за оперативните програми, за усвояването на европейските фондове. Ами на това правителство няма да му стигне целият 21 век да усвои това, което е в бюджета само за 2008, 2009 и 2010 от оперативните програми.
Водещ:
Има ли две мнения по това какво трябва да се прави, господин
Димитров, в момента.
М. Димитров:
Значи вижте, има нещо...
Водещ:
Има ли две мнения по това или и вие щяхте да правите същото, ако бяхте на власт.
М. Димитров:
Имаме, намираме се в критична и много отговорна ситуация. Затова ние от "Синята коалиция" призовахме парламентът да не се занимава с назначения на хора в последните дни от мандата си. Сега беше отговорно парламентът да преразгледа бюджета и да видим кои разходи могат да бъдат съкратени. Ето, примерно тая инвестиционна програма, която правят през Насърчителна банка, е страшно съмнителна, страшно съмнителна и ефектите от нея са доста слаби. Трябваше целият...
Р. Овчаров:
Е, какво й е съмнителното, бе, г-н Димитров?
М. Димитров:
Чакайте, господин Овчаров. Не ме прекъсвайте.
Р. Овчаров:
Кажете какво е съмнителното. Аз само питам.
М. Димитров:
Само допреди малко бяхте демократ, който не прекъсваше.
Р. Овчаров:
Питам какво е съмнителното.
М. Димитров:
Съмнителното е, че в обръчите от фирми отиват парите, господин Овчаров.
Р. Овчаров:
Кои обръчи...
М. Димитров:
Няма, няма прозрачност, няма... Така.
Р. Овчаров:
Те минават през банките, през търговските банки минават. Какви обръчи?!
М. Димитров
Въпросът е следният. Трябваше да се прегледа целият бюджет внимателно и да се види какви съкращения се правят. Защото дефицитът се разширява и особено в условия на рецесия това беше отговорната политика - да се направи наистина една актуализация на бюджета. Скриха се от тоя въпрос, скриха се и Орешарски оня ден се показа по телевизията и каза "септември, октомври ще се прави". Ама кой ще го... кой ще го прави септември? Всички проблеми ги оставят на следващия кабинет.
Водещ:
Оставят ли се наистина проблеми на следващия кабинет, господин Овчаров?
М. Димитров:
Всички проблеми.
Водещ:
Нека да отговори на този въпрос.
Р. Овчаров:
Ако господин Димитров наистина си беше направил труда да прегледа числата в бюджета за 2009 година, щеше да забележи, че буферите, които са заложени там, са за около 4 милиарда лева. Аз преди малко не случайно споменах дефицита в републиканския бюджет. Той е около 230 милиона. При този буфер нали разбирате, господин Димитров, че няма как, няма никаква необходимост да се преразглежда отново бюджетът. И не ме прекъсвайте, ако обичате, защото виждам желанието ви, така...
Водещ:
Целият този разговор...
М. Димитров:
Ще ви кажа една... ще се върне цялото невърнато ДДС колко ще
стане излишъкът, бе господин Овчаров?
Р. Овчаров:
Колко е цялото невърнато ДДС, г-н Димитров. Хайде отговорете.
М. Димитров:
Колко е цялото невърнато ДДС, хайде вие кажете сега.
Р. Овчаров:
Беше 560 милиона в началото на годината, сега е около 300 милиона, т.е. цялото невърнато ДДС, господин Димитров, намалява, въпреки вашите демагогии. И затова ви казвам, затова ви казвам...
М. Димитров:
Напротив, не е намаляло въобще.
Р. Овчаров:
Говорете с числа, ние все пак с вас се занимаваме с бюджета.
М. Димитров:
Излишъкът е много по-голям.
Р. Овчаров:
Така, все пак да кажа още нещо. Никой от правителството и от екипа, както казвам, на тройната коалиция не се е крил, че ситуацията в страната е розова, безпроблемна. Напротив. Искам да кажа, че ние сме вземали мерките тогава, когато е било необходимо да бъдат вземани тези мерки. И, ако ситуацията в България в момента е много по-добра от ред други страни...
М. Димитров:
Какво му е по-доброто?
Р. Овчаров:
...които допреди... допреди няколко месеца бяха като че ли еталон за нас, една Литва, една Латвия, една Естония, една Румъния, която, господин Димитров, вие преди няколко месеца ми сочихте...
М. Димитров:
Ама какво му е по-доброто, господин Овчаров? Кажете какво му е по-доброто?
Р. Овчаров:
...за пример как увеличавили пенсиите и заплатите там. Искате ли да ви кажа?
М. Димитров:
Какво му е по-доброто?
Р. Овчаров:
Ами спадът в брутния вътрешен продукт е много по-малък, не сте ли го забелязали, дефицитите...
М. Димитров:
Както сте тръгнали, ще... (говорят едновременно, не се разбира - бел. ред.)... до минус шест, до минус шест до края на годината.
Р. Овчаров:
...дефицитите в бюджета са много по-големи, не сте ли го забелязали това?
М. Димитров:
Ама както сте го подкарали...
Р. Овчаров:
Ама, извинявайте, слезте от подиума на политическите си събрания.
М. Димитров:
Безработицата отбеляза овчарски скок, овчарски скок има на безработицата. Тя е към минус 10, вече е към десет процента.
Р. Овчаров:
И се дръжте като икономист, който работи с числа.
М. Димитров:
Напротив, вие трябва да слезете.
Р. Овчаров:
Овчарски скокове, някакви сестри, някакви лели, някакви баби, дядовци. Дайте да говорим за числата. Разберете, "Икономист"...
М. Димитров:
Минус четири процента рецесия - ако това не е тежка криза, господин Овчаров, извинявайте, ама за каква икономика и за какви икономисти ми говорите?
Р. Овчаров:
А колко е кризата в Германия? Кажете колко е рецесията в Германия? Шест процента. Не сте ли го чули и това?
М. Димитров:
Тук ще стане над шест до края на годината.
Р. Овчаров:
Кой води рецесията в Европа? И това ли не сте чули?
М. Димитров:
Значи, тук ако няма ново управление и ново правителство... Ако няма ново управление и ново правителство, рецесията ще бъде над минус шест процента тая година, бе, господин Овчаров, вие давате ли си сметка? Скоро ще излязат данни на международни организации, ще го чуете това точно тази седмица.
Р. Овчаров:
Ох, господин Димитров, отново ви връщам на темата за бюджета и за това какво трябва да се прави. Оттук нататък...
М. Димитров:
Добре, вие казахте ли една мярка, едно конкретно нещо?
Р. Овчаров:
Ние ги реализираме мерките.
М. Димитров:
И какво реализирате сега? Кажете какво...
Р. Овчаров:
И аз току-що изброих целия спектър от мерки, които реализираме.
М. Димитров:
...едно нещо кажете, което е основното?
Р. Овчаров:
Инвестиционна програма за 600 милиона в края на миналата година. Насърчаване на потреблението в страната за над 600 милиона.
М. Димитров:
И как го насърчавате потреблението?
Р. Овчаров:
500 милиона в Българската банка за развитие.
М. Димитров:
Чакайте сега, как го насърчавате потреблението? Как го насърчавате потреблението?
Р. Овчаров:
Ами много простичко, като увеличаваме пенсиите и увеличаваме
заплатите на хората.
М. Димитров:
Обиждате ги хората, с това ги обиждате хората, опитвате се да ги обиждате.
Р. Овчаров:
Ако не сте забелязали... ако не сте забелязали, господин Димитров, с 3 процента е увеличена заплатата за първото тримесечие на тази година, от началото на годината...
М. Димитров:
Обиждате ги.
Р. Овчаров:
Средната работна заплата...
М. Димитров:
Хората ги обиждате с това нещо.
Р. Овчаров:
Хайде да говорим с числа, недейте да ми се държите като на събрание с ваши симпатизанти.
М. Димитров:
Хайде да не си говорим за събрания, точно вие не ми говорете
за събрания, моля ви се.
Р. Овчаров:
Не сте в Пазарджик в онази заличка с полупразните столчета.
Водещ:
Да не се връщаме...
М. Димитров:
Сега ще видим къде са полупразните столчета.
Водещ:
Да не се връщаме към кампанията, моля ви, някак си все ни тегли инстиктивно натам, че дори се изкушавам да задам въпроса... съвпадението, така или иначе изборите консумират огромна енергия в момента и на политиците, и на цялото общество. Дали това е малшанс или шанс за момента от кризата, в който се намираме, за България. Защото едно се говори на власт, друго се говори в опозиция и много ми е интересно дали ролите няма да се сменят след някой друг месец?
М. Димитров:
Господин Василев, отговорната позиция в момента е в една тежка ситуация да бъдат взети категорични мерки. Още миналата година, може да видите нашите изказвания в парламента на СДС, предупреждавахме, че когато икономиката тръгне надолу, това е образно една кола, която тръгва към пропастта. Като се засили надолу, връщането назад е много по-трудно. Затова още тогава искахме едно по-сериозно съкращение на разходната част на бюджета. Според нас поне два милиарда лева от разходите могат да бъдат съкратени. И господин Овчаров, който много думи изприказва, не признава, че тази наша теза чак сега стигна до Министерския съвет и чак сега е била обсъждана, но няма конкретни мерки. Другото нещо - трябваше да се насърчи икономиката, тъй като в момента много фирми фалират и това ще предизвика сериозен бум на безработицата, именно за това...
Водещ:
Ами именно за това говорим.
М. Димитров:
Именно за това ние поискахме намаляване на осигурителната тежест и знаете ли кое е много важно да бъде казано? Ето и господин Овчаров призна колко пъти тази теза е била казана от нас, чак преди месец неговият колега Петър Димитров каза, че това - да, това е една от важните мерки в тази ситуация. Въпросът е, че пасивно се чака нещата да тръгнат надолу към пропастта и чак сега започна да се мисли за мерки.
Водещ:
Господин Овчаров?
Р. Овчаров:
Вижте, аз отново повтарям. Политическото говорене, без да се
гледат фактите, е доста голяма безсмислица. Господин Димитров говори, че трябвало да бъдат намалени два милиарда. Задържането на десет процента от публичните разходи е милиард и 700 милиона, господин Димитров, и те са задържани преди вие даже да се сетите за това. Още два милиарда е бюджетният излишък, който също е като буфер.
М. Димитров:
Ама то няма да има излишък тази година.
Р. Овчаров:
Така че и те са също задържани. Така че, господин Димитров, що се отнася до...
М. Димитров:
То няма излишък, има дефицит.
Р. Овчаров:
...как стимулираме икономиката. Ами много простичко я стимулираме. Казах ви вече - 500 милиона в Българската банка за развитие, 600 милиона в инвестиционни проекти, започва, за ваше съжаление може би, реализацията вече на еврофондовете.
М. Димитров:
Може ли да говорите за стимулиране на икономиката и да има близо 4 процента рецесия, бе, господин Овчаров, това е несериозно от икономическа гледна точка е абсолютно несериозно.
Р. Овчаров:
Ами ако...
М. Димитров:
Ако сте я стимулирали, нямаше да има такава тежка рецесия. Това е абсолютно несериозно, което говорите.
Р. Овчаров:
В крайна сметка... г-н Василев, нека да бъдем наясно. Правителството на тройната коалиция доказа, че може да управлява добре държавата в условията на добра икономическа конюнктура. Бяха реализирани ръстове, каквито господин Димитров не си е представял, че могат да бъдат реализирани. Първите шест или седем месеца на кризата по резултатите, които имаме в България, по смекчените ефекти от кризата показват очевидно, че и правителството, и икономическият екип се справят добре и с менажирането на страната...
М. Димитров:
Знаете ли какво доказва БСП, господин Василев...
Водещ:
Последна дума, последна дума.
М. Димитров:
...доказва, че всяко управление на БСП завършва с криза, това е: емблемата на БСП е криза. Всяко едно управление на БСП накрая свършва по тоя начин, накрая винаги...
Водещ:
В смисъл и на Уолтстрийт ли е БСП?
М. Димитров:
...и накрая винаги идват...
Р. Овчаров:
И на Уолтстрийт е БСП, и...
М. Димитров:
...десните... и накрая винаги идват десните и оправят цялата каша. Пак идваме, пак идваме.
Водещ:
Едно изречение. Не изречение, буквално една дума - какво трябва да знаят българите за българската икономика в този момент, в който така или иначе разговорът е замъглен заради изборите. Една дума?
М. Димитров:
Искам да успокоя хората. Новото дясно демократично управление ще приеме нов бюджет и ще актуализира този бюджет, ще съкрати разходната му част и ще спрем спада, ще спасим и пенсиите, ще спасим и бюджетните заплати...
Водещ:
Румен Овчаров.
М. Димитров:
...ще помогнем на бизнеса. Хората искам да бъдат спокойни, БСП си отива, ние идваме.
Водещ:
Румен Овчаров.
Р. Овчаров:
Дай боже, значи, да не идва това ново дясно управление, защото...
М. Димитров:
Ново ляво идва със сигурност.
Р. Овчаров:
...защото очевидно няма как да съкратите разходите и да увеличите пенсиите и заплатите на хората, господин Димитров, и всички хора го знаят много добре. Затова престанете с тази демагогия. Това, което аз искам да кажа - че България...
М. Димитров:
Господин Овчаров да говори за демагогия е просто весело. Весело е.
Р. Овчаров:
България през последните четири години регистрира ръстове на икономиката си, каквито не е регистрирала през последните 20 години. Последните шест месеца показаха, че страната ни е в сравнително най-добро състояние сред всички заобикалящи ни държави. Тоест икономическият екип и правителството се справят по най-добрия начин и с кризата. Мерките, които предприемаме...
М. Димитров:
Това, разбира се, не е вярно, Румъния...
Р. Овчаров:
Мерките, които предприемаме, ще ни позволят да минимализираме и социалните ефекти от кризата.
Водещ:
Добре.
Р. Овчаров:
Така че нека избирателите сами преценят кой предлага реалистичните неща, кой предлага сигурност и спокойствие, кой предлага демагогия и експерименти.
М. Димитров:
Господин Овчаров си тръгва, ние идваме, така че да не се притесняват хората.
Водещ:
Благодаря ви за разговора, господа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Мотоциклетист е загинал при катастрофа в Лясковец
Мотоциклетист е загинал при катастрофа в Лясковец
19:18, 28.04.2024
Чете се за: 00:22 мин.
България посрещна един от най-светлите християнски празници - Цветница
България посрещна един от най-светлите християнски празници - Цветница
19:13, 28.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Благотворително дрифт шоу събра средства за лечение на млад мъж, пострадал при катастрофа
Благотворително дрифт шоу събра средства за лечение на млад мъж, пострадал при катастрофа
18:14, 28.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Земеделци пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии
Земеделци пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии
17:54, 28.04.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за парламент и ЕП ще са с различни цветове
Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за парламент и ЕП ще са с различни цветове
17:09, 28.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Богослужения, песни, танци и конкурси за Цветница (СНИМКИ)
Богослужения, песни, танци и конкурси за Цветница (СНИМКИ)
16:13, 28.04.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Затруднено е движението за София, заради откъсната подпорна стена на 16-и км на АМ "Струма" (СНИМКИ/ВИДЕО)
Затруднено е движението за София, заради откъсната подпорна стена на 16-и км на АМ "Струма" (СНИМКИ/ВИДЕО)
14:26, 28.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Започна 31-вото издание на международната регата “Порт Бургас” (СНИМКИ)
Започна 31-вото издание на международната регата “Порт Бургас” (СНИМКИ)
14:00, 28.04.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Денков, Петков и Василев
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Денков, Петков и Василев
13:33, 28.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Празнуваме Цветница! Църквата почита празника Вход Господен в Йерусалим
Празнуваме Цветница! Църквата почита празника Вход Господен в Йерусалим
13:04, 28.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Дъждовно време утре в някои райони на страната
Дъждовно време утре в някои райони на страната
12:41, 28.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Благотворителна кауза с рисувани яйца преди Великден
Благотворителна кауза с рисувани яйца преди Великден
12:06, 28.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Тази вечер се връчват Аскеер-ите
Тази вечер се връчват "Аскеер"-ите
Емел Етем: Тренировките на външния авариен план са за това, гражданите да не се паникьосват
Емел Етем: Тренировките на външния авариен план са за това, гражданите да не се паникьосват