НОВИНИ

България търси заем и от Южна Корея за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Цената на новите 7-и и 8-и блок се изчислява на 14 млрд. долара

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:27, 02.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
България търси заем и от Южна Корея за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Министерство на енергетиката
Слушай новината

До два месеца компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ще подпише договор за инженеринг с консорциум между корейската "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската "Уестингхаус Електрик Къмпани". Това обяви след среща с изпълнителния директор на "Хюндай" служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. В момента той е на посещение в Сеул.

Съгласно решение на Народното събрание от 23 февруари 2024 г., бе възложено да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" – ЕАД и Hyundai Engineering Construction Co за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Министър Малинов и г-н Юн Йънг Джун се обединиха около това, че двете страни ще положат всички усилия именно в България да бъде изграден първият в Европа реактор от типа AP 1000.

"Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок в ядрената централа "Козлодуй" е стратегически за България и Европа за постигане на нисковъглеродна икономика. Основна цел за българското правителство е да ускори реализацията на проекта като през настоящата година е ключово да се съсредоточим върху проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела", обясни Малинов по време на срещата с ръководството на Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън.


В рамките на първия ден от посещението си в Сеул енергийният министър Владимир Малинов разговаря и с председателя и изпълнителен директор на една от водещите държавни банки - Корейската Ексим Банк (Export-Import Bank of Korea) г-н Хи Сунг Юн. Като официална агенция за експортно кредитиране тя предоставя цялостни експортни кредити и гаранционни програми за подпомагане на корейските предприятия при осъществяване на задграничен бизнес.

Досега България е успяла да договори заем от 8 млрд. долара от Експортно-импортната банка на САЩ от 8 млрд. лева. От страна на Корейската Ексим Банк бе поет ангажимент да ускорят максимално издаването на писмо за намерение за финансиране на корейското участие в проекта и документът да бъде получен в рамките на месец септември, обясниха от енергийното министерство.

Проектът за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", който е най-големият не само в България, а и в целия регион, има пълна подкрепа на институционално равнище от страна на Националното събрание на Република Корея, обявиха от министерството на енергетиката след среща на служебния министър Владимир Малинов с Ли Чулгю, председател на Комисията по търговия, индустрия, енергетика, МСП и стартъп компании в Националното събрание на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забрана руснаци да купуват имоти във Финландия?
Забрана руснаци да купуват имоти във Финландия?
Джошуа Кимих наследи Илкай Гюндоган като капитан на немския национален отбор по футбол
Джошуа Кимих наследи Илкай Гюндоган като капитан на немския национален отбор по футбол