НОВИНИ

Борисов и Ас-Сиси се договориха за смесена комисия за сътрудничество

Българо-египетска смесена комисия за сътрудничество ще проведе първото си заседание през януари 2019 г. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и президентът на Египет Абдел Фатах Ас-Сиси в рамките на официалната им среща в Кайро. България може да предложи храни, експертиза в здравеопазването и образованието на Египет, заяви Борисов. Египетският му домакин изрази изключителното си уважение към България, която, по думите му, е много важна страна за представянето на Египет пред ЕС.

Александър Марков
от Александър Марков
18:24, 23.10.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Увеличаване на инвестициите, общи проекти в енергетиката и борбата с тероризма и екстремизма - това са акцентите от срещата на премиера Бойко Борисов с президента на Египет Абдел Фатах Ас-Сиси.

Абдел Фатах Ас-Сиси, президент на Египет: Ние се разбрахме за сътрудничество във всички сфери - образование, здравеопазване, трансфер на технологии, в математическите науки. Имаме пълно разбирателство и воля от двамата да работим за подобряване на сътрудничеството в тези области, които са от взаимен интерес.
Бойко Борисов, министър-председател: Освен образование имат нашите египетски приятели голяма нужда и в сферата на здравеопазването. Традициите, които имаме от години в строителство, енергетика, военна промишленост и туризъм. Така че запознах го с възможностите на България, на Балканите за изграждане на тези хранителни хъбове, както те имат сега най-голямото находище за газ, ние имаме прекрасни дадености и можем да осигуряваме много повече прехрана за местата, където или климатът, или пък просо хората живеят в Африка в голяма бедност.

Двамата са обсъдили сирийската, либийската и палестинската криза.

Абдел Фатах Ас-Сиси, президент на Египет: За Палестина, според нас, е важно да бъде намерено справедливо решение в рамките на предложението за две държави в границите от 1967 година и със столица за палестинците в Източен Ерусалим.

Двамата премиери са се разбрали смесена българо-египетска комисия да проведе първото си заседание в България през януари 2019 г.

Бойко Борисов, министър-председател: Тук виждам и много голямо място за сътрудничество в борбата с миграцията, в борбата с незаконния износ на артефакти, културно-исторически ценности, които и България, и Египет са може би най-богатите в света.

Накрая президентът Сиси изрази изключителното уважение, което Египет храни към България от десетилетия.

Абсел Фатах Ас-Сиси, президент на Египет: България играе изключително важна роля за предаване на посланието, че Египет е важен фактор на сигурността в региона. Ние в Египет оценяваме България като важна за стабилността и сигурността. Вашата страна отнася нашия глас пред ЕС.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Февруари месец се подготвя нук, в Египет, среща ЕС-Египет. Едно изключително на време посещение, бих го нарекъл, и перспектива в българо-египетските отношения на фона на глобалното решение на ЕС да работи все по-близко с Египет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издават правните и научни изследвания на Кристиян Таков в общ том
Издават правните и научни изследвания на Кристиян Таков в общ том
Майките на деца с увреждания продължават да настояват за оставката на Симеонов
Майките на деца с увреждания продължават да настояват за оставката на Симеонов