НОВИНИ

Александър Сиди за името на Македония: България не е мълчалива по тази тема

В студиото на „Още от деня“ депутатът от Обединените патриоти и ВМРО Александър Сиди коментира казуса около името на Македония. Според него „Илинденска Македония“ не влиза в ущърб на българските интереси, тъй като няма спор за българския характер на Илинденско-Преображенското въстание. Сиди коментира, че България не е мълчалива по темата и би се намесила, само когато интересите ѝ са засегнати.Той се обяви за нормализиране на отношенията между България и Русия и коментира идеята за Закон за защита на българския език.

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 25.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Съвсем логично е да не очакваме „дива радост“ в Македония при първите сигнали за сближаване с България, но отношенията с югозападната ни съседка са в най-големия си връх от Балканските войни насам, заяви Александър Сиди. Затова е историческо посещението на българския премиер Борисов и македонския премиер Заев в Рим, където се поклониха на гроба на св. Кирил.

;
Александър Сиди, ОП: Трябва да държим като една по-голяма, по-стара държава-майка на Македония, да я напътстваме по пътя ѝ към Европа и НАТО, защото това е пътят, чрез който народите от двете страни на границата ще познават общото си историческо минало и да споделя общо европейско бъдеще.

С името „Илинденска Македония“ не се застъпват българските интереси, защото няма нито един исторически извор, който да отрича българския характер на Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г., заяви Сиди. Добави, че Гърция не е била доволна от този вариант на името.

;

България не е мълчалива по тази тема, заяви Сиди, но официално не може да влезе в спора за името, освен ако българският интерес не е засегнат.

Александър Сиди, ОП: Македония не е била гръцка и няма как да бъде. В Античността - да, но днешната Република Македония, както и последните векове на Балканите, тази територия е била по-скоро българска, но никога гръцка.
;

Трябва да подобрим отношенията си с Русия, защото последните години България е загубила много от крайна реторика, коментира Александър Сиди посещението на президента Радев в Русия. Със сигурност това е опит за разтапяне на ледовете, допълни той.

Александър Сиди, ОП: Той е президент и е съвсем в правомощията си да говори по тези теми. Разбира се, правомощията му не позволяват да подписва договори.

Позицията спрямо Русия трябва да бъде балансирана, заяви Александър Сиди.

Александър Сиди коментира идеята за Закона за защита на българския език. Той засяга кацуси като текстовите съобщения на кирилица, които се таксуват от операторите два пъти повече от тези, написани на латиница. Всячески да се опитаме да защитим българския език като едно от големите богатства, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея остава отворена за разговори със САЩ
Северна Корея остава отворена за разговори със САЩ
Защо катастрофиралият автобус от градския транспорт се е движил по АМ Тракия?
Защо катастрофиралият автобус от градския транспорт се е движил по АМ "Тракия"?