НОВИНИ

ТОП 5 на най-красивите съвременни сгради в София

Тази седмица в рубриката ни ТОП 5 решихме да ви попитаме кои са най-красивите съвременни сгради в София. С какво фасадите им впечатляват жителите и гостите на София и и как се вписват в архитектурната среда - вижте.

БНТ2-София
от БНТ2-София
16:00, 05.11.2017 (обновена)
9150
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

5."Литекс – Софарма" – на булевард "Драган Цанков" до КАТ

На пето място в класацията ни тази седмица поставихте сградата на "Литекс – Софарма" на булевард "Драган Цанков". Тя е плод на новата архитектурна вълна с изключително иновативната си фасада.

Арх. Ангел Захариев - архитект и урбанист: "Самите щори са конфигурирани по различен начин от традиционните щори и те рефлектират светлината, така че дори при спуснато положение вместо да се затъмнява, ние имаме изключителна светлина в пространството."

4. Жилищна сграда "А-3" на булевард "България"

На четвърто място е жилищната сграда А3 на булевард "България", която значително се отличава от традиционното строителство заради своя мащаб и дизайн.

Арх. Ангел Захариев - архитект и урбанист: "Тя е един предвестник, по-скоро не предвестник, а един свидетел, че съвременната жилищна архитектура е тотално скъсала с 90-арските тип сгради и бих казал, че за щастие така."

3. Новата сграда на улица "Сан Стефано" срещу БНТ

На трето място като една от най-красивите съвременни сгради в столицата избрахте тази на улица "Сан Стефано" срещу Българската национална телевизия. Тук впечатлява съчетанието между: реплика на класическа архитектура, и модерни офис- и жилищна част, свързани с общо простраство.

2. Капитал Форт – на булевард "Цариградско шосе"

Второ място като едно от най-модерните архитектурни решения зае най-високата сграда, която посреща жителите и гостите на входа на столицата - "Капитал форт". Със своите внушителни 126 метра, тя е една от най-емблематичните сгради в София.

Арх. Ангел Захариев - архитект и урбанист: "С нея реално се маркира тази част на града - символичната източна порта на София."

1. "Ред Ейпъл" – на ъгъла на улица "Бяла Черква" и булевард "Димитър Несторов"

И на първо място - най-много гласове в седмичната ни анкета събра "Ред Ейпъл", която според архитектите впечатлява с контраста, който прави със средата наоколо и с богатите си детайли от метал и стъкло на фона на червената тухлена фасада. Тя е доста награждавана у нас и зад граница и постоянно провокира интерес, разбивайки тотално представите за модел на жилищна сграда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима убити при двоен атентат в центъра на Киркук
Шестима убити при двоен атентат в центъра на Киркук
Пучдемон ще оглави листата на своята партия на регионалните избори в Каталуния
Пучдемон ще оглави листата на своята партия на регионалните избори в Каталуния