САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Гайдари учредиха национална асоциация с мисъл за бъдещето

Десетки гайдари от цялата страна се събраха в София днес, за да учредят Национална гайдарска асоциация. Музикантите пристигнаха от различни фолклорни области и отбелязаха събитието в Борисовата градина.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев Оператор: Михаил Врабчев
13:33, 05.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Животът

Споделяйки любовта си към емблематичния български инструмент, десетки гайдари свириха и празнуваха в продължение на часове.

Петър Янев - гайдар: "Този инструмент е сакрален. И всички български инструменти са сакрални. Но гайдата само винаги се е използвала за връзка между материалното и духовното. Има останали такива практики. Нестинарството - само на гайда и на тъпан нестинарят може да изпадне в транс и да влезе в огъня."
Веселин Козарев - ръководител на гайдарски състав "Родопчани": "Родом съм от Смолян и затова се занимаваме с каба гайдата. За нас това е нещо нормално, за родопчани е нещо нормално и ние израстваме с това нещо - държим го в сърцата си, много близо до себе си."
БНТ: "Може ли да се опише това, което чувствате, когато чуете гайда?"
Валя Балканска - народна певица: "Първо ти се обръща една буца в стомаха, след това набира силата и да можеш да запееш. Как иначе? Вълнението, тръпката подава гайдата."
Петър Стоянов - президент на Република България (1997 - 2002): "Бил съм, кажи речи, в целия свят и съм видял вече какво ли не на моята възраст. Да знаете, няма нищо по-хубаво, по-красиво, по-затрогващо, по-българско от сто каба гайди, когато тръгнат от Рожен планина и засвирят заедно."

Чрез създаването на националната асоциация гайдарите вярват, че заедно могат да съхранят изкуството и да го предадат на следващите поколения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тази вечер представят биографичната книга на Стоянка Мутафова
Тази вечер представят биографичната книга на Стоянка Мутафова
Тръмп изрази задоволство от съюза между САЩ и Япония
Тръмп изрази задоволство от съюза между САЩ и Япония