НОВИНИ

​Бившият македонски премиер Никола Груевски отива в затвора за две години

Бившият македонски премиер Никола Груевски отива в затвора. Апелативният съд в Скопие потвърди днес присъдата му от първа инстанция. Груевски е осъден за покупка на луксозен автомобил през 2011 г, докато е бил начело на правителството.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
13:35, 05.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Апелативният съд в Скопие отхвърли жалбата на бившия премиер като неоснователна и потвърди присъдата на първа инстанция. На 23 май тази година Наказателният съд в Скопие осъди Никола Груевски за злоупотреба със служебно положение на две години затвор по делото "Танк". Това е името, с което доби известност случая отпреди седем години.

Тогава е обявена поръчка за купуване на луксозен "Мерцедес" за премиера с максимална цена 243 000 евро. По настояване на Груевски обаче вътрешният министър по това време Гордана Янкулоска подписва решение да се купи по-скъп модел - "Мерцедес" S-600 Guard за 600 000 евро.

Груевски беше осъден като подбудител на деянието с цел лична изгода. Пряко отговорен за покупката е заместник-министърът Гьоко Поповски. На първа инстанция той получи присъда от 6 години и половина затвор. С днешното си решение Апелативният съд я намали на 4 години и половина. Попоски има и друга присъда - 9 години, за злоупотреба със служебно положение при купуване на 300 автомобила за своето ведомство, при което не е избрал най-изгодната оферта и е ощетил държавната хазна с над 450 000 евро.

Бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска също е обвиняема по случая, но делото срещу нея се води отделно.

Премиерът Груевски е длъжен доброволно да се яви за излежаване на присъдата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезна президентът на Интерпол
Изчезна президентът на Интерпол
Румен Радев: Ценим високо приноса на Тунис за стабилизиране на Северна Африка
Румен Радев: Ценим високо приноса на Тунис за стабилизиране на Северна Африка