НОВИНИ

Балканският маршрут на мигрантите към Европа

Какво представлява Балканския маршрут и защо се утвърди като най-използвания бежански път към Европа. Над милион и 100 хиляди души-толкова е броят на хората, които преминаха през Балканския маршрут през последната над 1 година.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:51, 07.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Тръгват от Измир и Бодрум на турския бряг, преминават опасното пътуване през бурните води на Средиземно море и стигат гръцките острови, после по суша до Атина, Кавала, оттам до македонската граница и нагоре през Хърватия, Словения, Унгария и богатите държави - германия, Швеция и Дания.

Не ги спират оградите - телени мрежи са изградени по границите между Македония и Гърция, Сърбия и Унгария, Унгария и Хърватия.

Шенгенската система рухна като кула от карти под напора на прииждащите мигранти. 6 държави върнаха граничния контрол. Първа Австрия въведе дневен лимит за приемане на молби за убежище до 580 дневно, а броят на хората, които транзитно могат да преминават през страната е ограничен до 3200 души. Словения и Хърватия незабавно приеха реципрочни мерки и също ограничиха до 580 души притока.

Другите държави предприеха по-различен подход. Швеция обяви, че мигрантите могат да останат в странат от 1 до 3 години. Дания пък прие спорен закон за конфискуване на пари и лични вещи на мигрантите, ако те притежават над около 1 300 евро. Единствено Германия остава отворена за бежанците, но натискът върху Берлин да наложи лимит става все по-голям.

Затварянето на Балканския маршрут ще превърне Гърция в склад за човешки души, както каза премиерът Ципрас. Бежанците ще останат блокирани тук. В момента техният брой е близо 30 хиляди, а до 15 март от Атина предупредиха, че ще достигнат максимума на броя хора, които могат да приютят - малко над 34 хиляди. Единственият шанс Гърция да не се превърне в огромен бежански лагер е разселване на хората. Турция се съгласява да приеме тези, които нямат основание да искат убежище, но останалите трябва да бъдат разпределени в другите европейски държави.

Подобен план вече беше приет от Брюксел - квотната система предвижда разселване на 160 хиляди души. До този момент разселените са едва 660 души. Тази система среща остра съпротива и е оспорвана от Унгария и Словакия пред Европейския съд. Самите мигранти също не искат да бъдат насилствено настанявани в коя да е държава, а търсят своите близки и семейства в Европа.

Може ли реално да бъде затворен Балканския маршрут - това зависи от разговорите днес в Брюксел. Остава въпросът дали ако бъде спрян потокът в една точка, няма да се отприщи с пълна сила към друга граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно повече цветни площи в Благоевград
Двойно повече цветни площи в Благоевград
Момиче с опасност за живота след селфи върху влак
Момиче с опасност за живота след селфи върху влак