Недостиг на готвачи в цялата страна

Има недостиг на готвачи. Хотелиери и ресторантьори казват, че през последните години е все по-трудно да се намерят квалифицирани специалисти. Миналата седмица в Бюрото по труда в Русе бяха обявени 42 свободни места за готвачи, като половината от тях са за работа по Черноморието.

от Даниела Василева
18:40, 07.03.2016
5928
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Една от причините да не достигат квалифицирани кадри, според ресторантьори, е че до скоро професията „готвач” не се е смятала за престижна. А другата – че младите търсят реализация в чужбина, за да натрупат опит и заради по-високото заплащане.

„Нямаме тая традиция, трябва да се направят някакви колежи, да има по-добро заплащане, по-добро обучение, по-голяма практика”, коментира Марио Стефанов - собственик на ресторант.

От Гимназията по туризъм в Русе всяка година излизат 20-ина младежи със специалност „готварство”. Повечето от тях започват да си търсят работа още докато са на стаж.

„Вече 4-та година се занимавам с това нещо, обиколил съм където мога, и мога да кажа, поне в града, не мога да се затрудня чак толкова”, разказа Юлиян Любенов.
„Ако имаш желание, винаги можеш да намериш. Някои заминават и за чужбина, кой където намери – зависи. Ако си на добро място, няма смисъл да заминаваш никъде”, сподели Диян Димитров.

Не всеки обаче издържа на напрежението в кухнята - работа по 10-12 часа за минимално заплащане не изглеждала много привлекателна, нито за младите, нито за хората със стаж.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Момиче с опасност за живота след селфи върху влак
Момиче с опасност за живота след селфи върху влак
Протест срещу забраната за диво къмпингуване
Протест срещу забраната за диво къмпингуване