НОВИНИ

Недостиг на готвачи в цялата страна

Има недостиг на готвачи. Хотелиери и ресторантьори казват, че през последните години е все по-трудно да се намерят квалифицирани специалисти. Миналата седмица в Бюрото по труда в Русе бяха обявени 42 свободни места за готвачи, като половината от тях са за работа по Черноморието.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:40, 07.03.2016
6648
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Една от причините да не достигат квалифицирани кадри, според ресторантьори, е че до скоро професията „готвач” не се е смятала за престижна. А другата – че младите търсят реализация в чужбина, за да натрупат опит и заради по-високото заплащане.

„Нямаме тая традиция, трябва да се направят някакви колежи, да има по-добро заплащане, по-добро обучение, по-голяма практика”, коментира Марио Стефанов - собственик на ресторант.

От Гимназията по туризъм в Русе всяка година излизат 20-ина младежи със специалност „готварство”. Повечето от тях започват да си търсят работа още докато са на стаж.

„Вече 4-та година се занимавам с това нещо, обиколил съм където мога, и мога да кажа, поне в града, не мога да се затрудня чак толкова”, разказа Юлиян Любенов.
„Ако имаш желание, винаги можеш да намериш. Някои заминават и за чужбина, кой където намери – зависи. Ако си на добро място, няма смисъл да заминаваш никъде”, сподели Диян Димитров.

Не всеки обаче издържа на напрежението в кухнята - работа по 10-12 часа за минимално заплащане не изглеждала много привлекателна, нито за младите, нито за хората със стаж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче с опасност за живота след селфи върху влак
Момиче с опасност за живота след селфи върху влак
Протест срещу забраната за диво къмпингуване
Протест срещу забраната за диво къмпингуване