Безплатни курсове по правене на италианска пица започнаха във Варна. Домакин на най-мащабното обучение, което се провежда в страната е Института по кулинарни изкуства. Повече от 100 души вече са се записали в безплатното обучение, което продължава до края на седмицата.
Обучението се води от единствените българи, които са печелили награди от световни шампионати по правене на пица в Италия – Радостин Кирязов и Анатоли Колев. Те показват техники за приготвяне на автентична неаполитанска пица Маргарита. Желаещите да усвоят тайните на приготвянето са разделени в две групи – аматьори и професионалисти.
Анатоли Колев – майстор пицар
“Независимо дали са аматьори или професионалисти, те всички ще получат едни знания, които според мен са много важни. Ще изградят и ще допълнят техните знания и качества занапред.”
Най-важният процес при тестото е ферментацията, споделят майсторите пицари пред камерата на БНТ 2.
Анатоли Колев – майстор пицар
“Ако ползваме прясно тесто, което, примерно, е направено сега и след около час-два и влезе в нашия стомах, то продължава да работи, а ние искаме тези процеси на ферментация да бъдат приключени, преди да влязат в нашия стомах да може да разградим и да усвоим всички минерали и витамини.”
Тестото трябва да престои от 24 до 48 часа, винаги да се разточва на ръка и върху него да се слагат малко съставки, за да не се съсипе кулинарното творение. За финал всяко приготвяне на пица може да завърши с пица акробатика, която майсторите вече владеят до съвършенство.