Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични за година, предлага Петков

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, каза пред БНТ министър Бисер Петков.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:15, 20.11.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да ни дава по-малко дни болнични.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни.

Петков обясни, че всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични обсъждани до сега отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие.

Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия.

Хасан Адемов, председател на Социалната комисия в НС: Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листи, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока.
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове. Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни.

Според омбудсмана трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът предписан в болничния лист.

Диана Ковачева, омбудсман: Всъщност работодателят контролира. Той би могъл да оспори болничен. Има механизми, въпросът е, че те не се използват достатъчно адекватно.

Все още не е ясно кога ще се проведе Тристранният съвет, на който ще се набележат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протестиращи се събраха пред НС, искат оставката на Валери Симеонов
Протестиращи се събраха пред НС, искат оставката на Валери Симеонов
Кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ не е съгласувана с НФСБ
Кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ не е съгласувана с НФСБ