НОВИНИ

Бивш зам.-министър и двама директори на болницата във Враца отиват на съд

Бивш зам.-министър на здравеопазването и двама директори на болницата във Враца отиват на съд. От прокуратурата внесоха обвинителния акт срещу тримата обвиняеми, разследвани за длъжностни престъпления, сключване на неизгодна сделка и безстопанственост.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:45, 18.03.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Бившият зам.-министър Михаил Зортев ще отговаря за това, че е в нарушение на закона е дал разрешение на частно здравно заведение да осъществява лечебни дейности, които дублират тези на врачанската болница, на нейна територия. От това болницата била ощетена с близо 13 млн. лева.

Схемата "болница в болница" е ощетила държавата с около 12 млн. лв. Разследването започна в края на 2017 г. след протести на лекари.

Бившият заместник министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев е обвинен за това, че издал разрешение на частно лечебно заведение да извършва медицински дейности на територията на многопрофилната болница „Христо Ботев" във Враца, които всъщност дублират услугите на държавната структура.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Не е следвало да се дава такова разрешение. Въпреки това и през 2010 г. и през 2011 г. този бивш зам.-министър е издал такива разрешения.

Д-р Зортев не бе открит за коментар. Той напусна поста си по собствено желание след кратко управление от края на 2010 г. до средата на 2011 г.

Бившият директор на болницата във Враца Владислав Иванов също е с повдигнато обвинение заради договор за наем с частната клиника "Вива Медика". Според държавното обвинение той не е бил законен и е ощетил болницата с малко над 137 хиляди лева. Пред съда ще се изправи и друг бивш директор - Светозар Луканов. Според прокуратурата Луконов е закупил компютърен томограф за болницата чрез обществена поръчка, при която са открити нарушения. Разследващите са установили, че цената от 784 хиляди лева е посочена без да е направено проучване. Поръчката е била спечелена от фирмата, предложила по-скъпата оферта.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Разликата в цената, която фирмата го е закупила от фирмата доставчик и го е продала на болницата във Враца е около 380 хиляди лева. Това е вреда нанесена за болницата.

Обвинените бивши изпълнителни директори на Врачанската многопрофилна болница не бяха открити за коментар. Оказа се, че д-р Иванов отдавна работи във Франция, а Луканов в момента боледува от тежък грип. Управителят на частната болница не пожела да застане пред камерата ни и заяви единствено, че досега по случая никой не е търсил ръководството на "Вива медика". Здравното заведение прекъсна за кратко работа през миналата година заради отказ на здравната инспекция във Враца да издаде разрешително за дейността на лабораторията му, но след получаването на този документ, болницата продължава да е под наем на същото място.

Ако бъдат признати за виновни, тримата могат да получат от 3 до 10 г. затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С разпит на свидетели продължава делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев
С разпит на свидетели продължава делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев
21% отстъпка за жените в градския транспорт на Берлин
21% отстъпка за жените в градския транспорт на Берлин