НОВИНИ

Бойко Борисов: Само обединена и силна Европа ще гарантира мира

За европейския вот и за единството на Европа говори премиерът Борисов в румънския град Сибиу, където се провежда неформално заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от Евросъюза. В изказването си пред форума Бойко Борисов заяви, че само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:30, 09.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Това е най-важният форум в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. Днес първи тук пристигна президентът Клаус Йоханис, това е негов роден град, в който той е бил и кмет. Клаус Йоханис посрещна всички европейски лидери, в това число и премиера Бойко Борисов, на червения килим пред кметството, където се състоя кворумът.

Европейските лидери са заедно тук за пореден път, само с едно изключение - това на британския премиер Тереза Мей, за да обсъждат стратегическата програма на Съюза в периода 2019-2024 година, съвместните действия за опазване на мира в Европа и света, също превръщането на Европа в глобален лидер в борбата срещу климатичните промени, и не на последно място, присъединяването на нови държави към ЕС.

;

В тази връзка до голяма степен беше и изказването на премиера Бойко Борисов пред форума. Той подчерта значението на общите действия в борбата срещу тероризма, миграцията и опазването на външните граници и изтъкна колко важно е в момента всички държави от Западните Балкани да бъдат присъединени към ЕС. Подчерта също, че за съжаление, общата европейска отбрана е само на думи, а иначе за най-важното за страната ни в следващия програмен период на ЕС - вижте какво каза:


;
Бойко Борисов, премиер на България: Отчита се направеното от България в кохезионната политика. Ние говорим за проблемите в Африка, но все още, дори ако щете и тука в Румъния, както и в България са много големи разликите - и в пенсиите, и в заплатите, и в доходите на хората. Да, стремим се, да, много е направено- видно е. Но в най-важната сфера - увеличаване на доходите, все още сме последни. Така че много трябва се помисли и за Балканите.

В централната ни емисия очаквайте още от Бойко Борисов и по вътрешни теми. А иначе тук форумът ще завърши с приемане на обща декларация, която да гарантира единството на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и САЩ обсъдиха идеи за подпомагане на православните общности по света
България и САЩ обсъдиха идеи за подпомагане на православните общности по света
32 училища в България предлагат дуално обучение
32 училища в България предлагат дуално обучение