НОВИНИ

Британското правителство отпусна 2,1 милиарда паунда за твърд Брекзит

Британското правителство отпусна 2 милиарда и 100 милиона паунда допълнителни средства за подготовка за хаотичен Брекзит без споразумение.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:01, 01.08.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

На 33 процента се оценява към момента шансът за рецесия още в началото на идната година, обявиха от "Банк ъф Ингланд". Ръководството ѝ намали очакванията си за икономическия растеж тази година - до 1,3 на сто. Паундът се обезцени стремглаво този месец до 1,21 долара и гуверньорът Марк Карни предупреди, че в случай на Беркзит без споразумение британците ще трябва да свикнат с това. Както и с по-висока инфлация и въобще с отслабена икономика.

Марк Карни, гуверньор на централната банка на Обединеното кралство: Ще има незабавен шок не само за търсенето, но и в предлагането. Негативният ефект може да бъде повлиян от подготовката за такъв сценарий, но не и напълно елиминиран."

Правителството на Борис Джонсън, който е категоричен, че, каквото и да става, Брекзит ще се случи на 31 октомври, увеличи с 50 процента средствата за подготовка за напускане без споразумение - до 6 милиарда и 300 милиона паунда.

Саджид Джавид, министър на финансите на Великобритания: Повече лодкрепа за граничната и митническата служба. Освен това искаме да гарантираме наличието на достатъчно лекарства. Ще има информационна кампания, насочена главно към бизнеса. Правителството е абсолютно ясно - дойде ли 31 октомври ще напуснем Европейския съюз."

Междувременно ирландският премиер Лио Варадкар покани Джонсън в Дъблин, за да преговарят за избягване на негативните ефекти в Ирландия и Северна Ирландия - и икономическите, и политическите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико попиля звездите на МЛС
Атлетико попиля звездите на МЛС
Тонове мъртва риба изплува в река Искър
Тонове мъртва риба изплува в река Искър