НОВИНИ

Свободни места в гимназиите в София останаха и след третото класиране

Над 850 са свободните места в столичните гимназиии след третото класиране. Места има във всички елитни гимназии. Те ще се разпределят от директорите на столичните училища по строги правила. Досега заради липса на ученици са закрити 20 паралелки, повечето от тях професионални.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:02, 01.08.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Приключи централизираното класиране за гимназиите и сега над 850 места ще бъдат разпределени в четвъртото или така наречено "директорско класиране".

Изключително рядко се случва след третото класиране да останат свободни места в абсолютно всички столични елитни гимназии, включително Софийската математическа и 91- ва немска.

В СМГ има три свободни места без квоти, в 91-ва немска - три места за момчета, в ТУЕС - едно място без квоти, в 73- то училище- 1 място за момче.

В 164- та испанска има три места, в Първа английска- седем, във Втора- четири и 9- та френска- едно. Причината за толкова свободни места е, че с помощта на електронната система деца от провинцията кандидатстваха в столицата, но сега се отписват.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Последният случай на изтегляне на документи в 73- то училище е точно същия. Ученикът е приет и в друга област и дори е бил записан в училището, но си изтегля документите.
;

Сега на ход са директорите.Те обаче трябва да приемат желаещите ученици по строги правила, без никакви субективни фактори и по най- висок бал.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Балът е определящ, това за което призовавам директорите на училища и училищните комисиите нека да бъдат максимално публични, максимално справедливи.

За свободните места могат да кандидатстват и 386 ученици, некласирани никъде досега.

Класираните пък трябва да се отпишат от досегашното си училище. Ученици по четвърто класиране ще се приемат до 10 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 000 прасета вече са умъртвени в Северна България
Над 100 000 прасета вече са умъртвени в Северна България
Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета
Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета