НОВИНИ

2448 лева месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство

За нормален живот на едно четиричленно семейство са нужни 2448 лева на месец, с 87 лева повече, отколкото са били достатъчни миналата година. Това показват резултатите от изследване, проведено от КНСБ. Средната работна заплата на българина се увеличава, но и животът поскъпва заради повишаването на цените.

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 01.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Досега данните показваха, че сме енергийно бедни - на голяма част от домакинствата не им достигат пари за парно през зимата и климатик през лятото. Днес данните показват още един риск - към енергийната бедност прибавяме и "водна" - защото цените на водата нарастват, а заплатите все още са ниски. Най-ниски са във Видин, Благоевград и Кюстендил.

Пламен Димитров, КНСБ: За съжаление 2/3 и повече даже от българските работници и служители работят и получават заплата под средната за страната.

За един нормален живот на едно четиричленно семейство са нужни 2448 лева. И макар с времето да се приближаваме към нужната сума, все още сме далеч от пълно щастие.

Пламен Димитров, КНСБ: Около 300 лева ги няма в джоба на всеки един работещ.

Добрата новина е, че много бавно, но все пак намаляват хората, които живеят под линията на бедност. А лошата новина всъщност не е новина, защото съществува от години - пропастта между най-богатите и най-бедните продължава да се задълбочава. Най-богатите получават почти 8 пъти повече от най-бедните. И по този показател сме на първо място в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха венец на гроба на Гоце Делчев
Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха венец на гроба на Гоце Делчев
Протести срещу умъртвяване на прасета в Ямболско и Сливенско
Протести срещу умъртвяване на прасета в Ямболско и Сливенско