НОВИНИ

Протести срещу умъртвяване на прасета в Ямболско и Сливенско

Протести срещу умъртвяване на домашни прасета се провеждат днес в областите Ямбол и Сливен.Съгласно заповедта на Централния епизоотичен щаб в 20 километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, прасетата в личните стопанства трябва да бъдат унищожени от собствениците до 2 август.

bnt avatar logo
от Даниела Костова
18:36, 01.08.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В момента остава блокиран пътят между Ямбол и Сливен в района на село Крушаре. Напрежението ескалира и хората препречиха движение, въпреки, че нямат разрешение за това. С тях разговаря шефът на областната дирекция за безопасност на храните в Сливен, но не успя да ги убеди.

По-рано днес протест имаше и в Ямбол. Той е насочен срещу избиването на животните в личните стопанства. Хората смятат, че това е свръхмярка и ситуацията не е огледана от всички страни.

Росен Русев - кмет на с. Безмер: Мнението на повечето хора, които отглеждат животни и са редовни - маркирани и регистрирани в някакъв тип ферма, не виждам те с каво са по-различни от големите ферми.
Стамен Митев - с. Безмер: С какво е моето прасе по различно от това на фермерите, на големите ферми на които ще им платят обезщетение, а на моите без доказана чума ще влязат в двора да го умъртвят.
Жена: Искам да се изследва прасето ми, ако има болест тогава да се убива. Щом няма доказана болест, как така ще се убива?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2448 лева месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство
2448 лева месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство
Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете
Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете