НОВИНИ

Брюксел се обяви срещу американските мита за внос на стомана и алуминий

Задава ли се търговска война? Евросъюзът обеща реципрочен отговор на плановете за наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий, които американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък. А председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер посочи и конкретни стоки. МВФ предупреди, че евентуални наказателни мита на Вашингтон ще навредят и на американската икономика.

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 03.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Брюксел е подготвил контрамерки срещу американските наказателни мита от 25 на сто за стоманата и 10 процента за алуминия. Еврокомисарите ще обсъдят отговора в сряда, говори се за ответни 25 на сто за стоманата, земеделието и промишлените стоки. В Хамбург председателят Юнкер беше по-конкретен.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Налагаме мита върху мотоциклетите Харлей Дейвидсън, джинсите Левис, бърбъна. Ние също можем да постъпваме глупаво, предпочитам да не се налагаше да го правим, но забелязвам с голяма тревога, че популизмът става официална политика в някои части на света.

Споменатите стоки идват от щати под републиканско управление. Съединените щати са най-големият вносител на стомана в света с над 30 милиона тона годишно на стойност 24 милиарда долара. Едва 4 процента от това количество идва от Германия, докато 50 на сто се падат на Канада, Бразилия, Южна Корея и Мексико. Ответни мерки са практически сигурни, въпреки че Вашингтон не посочва конкретни страни.

Според Питър Наваро, съветник в Белия дом, 10 процента мито върху алуминия ще оскъпи с едва един цент кутия бира, с 45 долара автомобил и с 20 хиляди един Боинг 787. Компанията за битова техника Електролукс обаче отложи планове на стойност 250 милиона за разширяване на завода си в Тенеси поради опасения, че поскъпването на американската стомана ще удари върху конкурентността на производството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи вторият етап на кампанията на БНТ Прозорец към родината
Приключи вторият етап на кампанията на БНТ "Прозорец към родината"
Тържествена церемония за Трети март в Москва
Тържествена церемония за Трети март в Москва