НОВИНИ

Тържествено честване на Трети март в София

В столицата тази вечер се проведе тържествената заря-проверка по случай 3 март. На церемонията присъстваха президентът, началникът на отбраната, военният министър и редица висши военни.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:00, 03.03.2018
5502
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Церемонията по издигането на националния трибагреник започна след като военният министър прие почетния караул. Артилерийски салют от 20 залпа огласи площада пред Паметника на незнайния воин след издигането на българското знаме.

След това пред паметника официалните лица поставиха венци и цветя в знак на почит към героите.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: На българите на Трети март им пожелавам не само да са горди, че са българи, но и да не забравят какво празнуват на Трети март. На Трети март е сключен Санстефанският мирен договор, според който договор голяма част от българските земи и българската нация се намират в една държава.

Преди всичко трябва да разчитаме на себе си като българи, на собствените си сили, на собствения си интелект, на собственото си трудолюбие, а не да чакаме някой друг да ни върши работата.

След официалната церемония пред паметника се образува опашка от желаещи да почетат паметта на загиналите за свободата на България. Сред тях е и Красимир Атанасов, който на празника е заедно с двете си дъщери.

Красимир Атанасов: Патриотизмът е в съзнанието на човека и в сърцето му. И би трябвало като един истински българин това нещо да го предадем и на децата си.

Празникът продължи пред Паметника на българския опълченец, където също бяха поднесени венци и цветя. По традиция точно в 12:00 ч. беше извършена и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е човекът, превел руските войски през Балкана, за да освободят София?
Кой е човекът, превел руските войски през Балкана, за да освободят София?
Скиорско шествие с носии се спусна празнично от вр. Снежанка
Скиорско шествие с носии се спусна празнично от вр. Снежанка