НОВИНИ

Празнична композиция пътува по случай Трети март по теснолинейната

За трета поредна година влак „Родопи” се отправи на празнично пътуване в деня на Националния ни празник Трети март по теснолинейната линия от Септември до Якоруда. Десетки граждани от цялата страна изпълниха празничната жп композиция, като имаше и много правостоящи. Пътуването бе под надслов: ”140 години от Освобождението, 130 от създаването на БДЖ и 75 години железница до Банско”.

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 03.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Много хора очакваха празничния влак на жп спирките по трасето на единствената теснолинейка у нас, за да го снимат. Гергана Кузманова и съпругът ѝ са дошли за събитието от Бургас. Чакаха влака на най-високата гара на Балканите – Аврамово.

Гергана Кузманова: Всяка година на 3 март идваме тук. Решихме да направим някоя снимка на по-важните гари и в Якоруда, където ще е празненството.

Композицията бе от два локомотива и десет вагона. Инициативата за празничното пътуване е на сдружение „За теснолинейката”, в което членуват над 50 души.

Кристиан Ваклинов, сдружение „За теснолинейката”: Свързвани любовта към природата, към България, към влакчето, да популяризираме и опазваме тази линия, като същевременно жизненоважно транспортно средство за местното население и същевременно атракция, национално богатство.

Празнично настроение се усещаше навсякъде.

Руси Карарусинов: Целият влак е пълен с хора с носии, със знамена и има един много приятен патриотичен дух.

Мария Василева: Много е хубаво, много е приповдигнато настроението. Всички се радват, щастливи са хората и са доволни от пътуването.

Сред пропътувалите разстоянието до Якоруда бе и група с народни носии от Благоевград.

Борислав Ханджийски: Обличаме се с носии, обикаляме по съборите в цялата страна и ни се стори чудесно да се качим на теснолинейката и да почетем тука Трети март.

На гара Якоруда влакът беше посрещнат с патриотични песни. След това пътуващите се отправиха в шествие към центъра на града, където се извиха дълги празнични хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриотични екскурзии за Трети март
Патриотични екскурзии за Трети март
Писмо на 140 години пази спомена за Руско-турската освободителна война
Писмо на 140 години пази спомена за Руско-турската освободителна война