НОВИНИ

Кой е човекът, превел руските войски през Балкана, за да освободят София?

През зимата на 1877 г. един българин преминава от Южна в Северна България през Стара Планина, за да се срещне с щаба на ген. Герко, за да им предложи да преведе Руските войски отвъд Балкана, които да освободят София. Кой е той, разказва неговия пра-пра внук.

Николай Минков
от Николай Минков
20:16, 03.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Срещам се с Драгомир Якимов в Червен Бряг. Научавам, че родът ме у от Елешница, където е роден и прадядо му Станоя Свръдльов. Става търговец, но срещата му с Левски го превръща в един от най-влиятелните дейци на Желявския революционен комитет. Познаващ до съвършенство пътищата през Стара планина, Станоя предлага на генерал Гурко, който е блокиран от зимата в Орхание, да преведе войските през планината.

Драгомир Якимов: След като анализират информацията, ген. Гурко изпраща трите колони да влязат в София и първите две колони, на генералите Виниаминов и Каталей, ги води моя дядо. И те влизат, през Чурек и Потоп, в Софийското поле.

Веднага след подписване на Санстефанския мирен договор Станоя получава руско имперско отличие. Медалът е сечен в Руския монетен двор.

Лично му го донася адютант на Гурко, носи го в Елешница и казва - На онзи българин, който ни преведе през Балкана, да му бъде занесен този медал.

Дочакал свободата, дядо Станоя става жертва на разразилия се конфликт между русофили и русофоби. Принуден да напусне родната Елешница, той се преселва край Плавен, където продължава рода, за може днес внукът ме да разкаже неговата история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов се срещна с патриарх Кирил и патриарх Неофит
Премиерът Борисов се срещна с патриарх Кирил и патриарх Неофит
Тържествено честване на Трети март в София
Тържествено честване на Трети март в София