НОВИНИ

БСП представи на президента проекта си за антикорупционния закон

Най-доброто от двата антикорупционни проекта - на правителството и на БСП да се обединят в един - това е мнението на президента Румен Радев. Според него единият проект е фокусиран повече върху превенция и профилактика, а другият - върху разследване и обвинение.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:30, 01.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Държавният глава очаква на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност да се постигне такова съгласие. Радев одобрява идеята на БСП - председателят на Агенцията за борба с корупцията да се назначава от президента.

За борбата с корупцията е важна както превенцията, така и разследването, обвинението и наказанието, напомни президентът Радев. Убеден е, че гарантирането на независимостта на бъдещия антикорупционен орган е от ключово значение за неговата ефективност. За него има логика председателят на антикорупционния орган да се назначава от държавния глава.

Румен Радев - президент на Република България: Съгласен съм с това предложение - президентът да назначава председателя. Не съм се произнесъл какъв трябва да бъде точно органът. Това е въпрос на бъдещи дебати, но здравата, институционална логика диктува той да бъде назначаван с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако това правителство е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика.

Ръководството на БСП проведе работна среща с президента, на която обсъдиха антикорупционният им законопрект. Корнелия Нинова обясни, че за тях е било важно да разберат, че президентът одобрява идеята им за председателя на агенцията. Обща е и позицията им, че този орган трябва да има разследващи функции. Пред медиите Нинова обяви от какво не би отстъпила, ако се стигне до обединение на двата антикорупционни законопректа.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Това са разследващите функции на органа и назначаването от президентската институция на председател,тъй като това е принцип за разделението на властите и взаимен контрол на властите една върху друга и възпиране от корупционни практики.

Според лидерът на БСП антикорупционното законодателство трябва да се приеме в кратки срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха шефа на румънската НЗОК за корупция
Арестуваха шефа на румънската НЗОК за корупция
Опашкa за билети пред театъра в Пловдив
Опашкa за билети пред театъра в Пловдив