НОВИНИ

Бургазлии излязоха на протест заради мръсния въздух

А в Бургас отново протест пред сградата на общината заради мръсния въздух и неприятните миризми. Бургазлии настояват да се увеличат санкциите за предприятията, които замърсяват въздуха и искат институциите да работят в полза на гражданите.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:10, 17.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

С бели балони, защитни маски и много плакати протестиращите настояват за чист въздух.

Александра Динева: При майка непушачка той е дете-астматик с алергичен компонент, което аз го отдавам на въздуха. Искаме да се разберат кои са източниците.
Димитър Петков: Аз съм със маска, за да покажа на медиите как се чувстват хората от гр. Бургас. Това е ежедневно - миризмите на бензин и на изгоряло дърво, което се предполага от основните замърсители - Лукойл и Кроношпан.

През последните месеци, в които имаше ежедневни сигнали за тежки миризми, екоинспекцията извърши редица замервания, но не бяха установени превишения на пределно допустимите норми на вредни вещества във въздуха.

От Община Бургас заявиха, че нямат правомощия да налагат глоби, но ще настояват екоминистерството да задължи „Лукойл " и завод „Кроношпан" да закупят станции, които да бъдат монтирани в различни точки на града и да извършват 24-часов мониторинг на въздуха. От "Лукойл" обявиха, че въвеждат нова технология за обработка на нефтените отпадъци в окислителните езера, която ще намали до минимум тежките миризми.

Руска Бояджиева, зам. - кмет по екология в Община Бургас: Кроношпан поеха ясен ангажимент да закупят и да монтират измервателна станция на територията на комплекс "Славейков", която да позволява мониторинг в реално време. Общината се ангажира със 100% подкрепа за изграждането на тази станция.

Протестиращите се заканиха да продължат с протестите, докато не се спре със замърсяването на въздуха и стартираха подписка, с която ще искат оставката на директора на Районната екоинспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Си Дзинпин положи клетва като президент на Китай
Си Дзинпин положи клетва като президент на Китай
Най-честите опасности за децата в интернет - тормоз от връстници и порнография
Най-честите опасности за децата в интернет - тормоз от връстници и порнография