НОВИНИ

Част от крайбрежната алея остава затворена

Крайбрежната алея във Варна, застрашена от свлачищни процеси, остава затворена най-малко до края на следващата седмица. Там в момента текат аварийни дейности след свличането на земни пластове, обяви областният управител Тодор Йотов. Извозват се пръстта и дърветата, ще бъдат ремонтирани и повредените от тежките машини участъци от пътя. Няма опасност от други нови свлачища в района.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
18:30, 28.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Причината за свличането на земните маси са подпочвените води, увеличени след обилния снеговалеж през зимата и дъждовете в началото на март.

инж. Йордан Йорданов, Геозащита Варна
“Става въпрос за надвиснали и пред протичане земни маси, които са изветрели и са омесени с изгнила или гниеща растителност. Решението е най-елегантно да се отстрани тази земна маса и надвисналите дървета – това се прави в момента.Тази скала е монолитна и няма възможност да тръгне."

Алеята обаче ще остане затворена за автомобили и пешеходци поне до края на следващата седмица.

Тодор Йотов, областен управител на Варна
“Остава ни да изхвърлим земната маса, която е събрана, тя вече се изхвърля от няколко дена и остана да измием и да изчистим всичко това, което виждате като мръсотия и като боклуци в следствие на строително-монтажните работи и накрая ще завършим ..и ще подновим цялата разрушена инфраструктура, паважи отстрани, отводнителните дренажни канали, всичко ще бъде възстановено.”

По предварителни изчисления цялостното укрепване и почистване ще струва около 80 хиляди лева. Дали проектът ще получи държавно финансиране ще реши междуведомствената комисия към Министерския съвет, която заседава по-късно тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задава ли се нова протестна вълна в Русия?
Задава ли се нова протестна вълна в Русия?
Коя ще бъде финансовата столица на Европа след Брекзит?
Коя ще бъде финансовата столица на Европа след Брекзит?