Човешка грешка е вероятната причина за падането на крана

Двама души все още са в болница - една жена беше изписана. Най-вероятно човешка грешка е причина за инцидента, показва първоначалната проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:46, 15.04.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Минути след 18:30 часа снощи строителният кран пада в момент, когато поредният товар е трябвало да се пусне на земята. Неочаквано машината полетяла надолу и тонове желязо се стоварват върху столична бензиностанция. Освен краниста, пострадаха и две жени. Една от тях е майката на Петър Андонов, която се е прибирила от работа.

Петър Андонов, сина на една от пострадалите жени: Спрели са на бензиностанцията, пада кранът и това е. Не помни нищо, като отидохме в болницата, ни пита даже какво правим тук. Близо половин час не е била в съзнание казаха докторите.

Майката на Петър и кранистът са приети в неврохирургията на "Токуда".

Боряна Маринкова, говорител на болница "Токуда": Всички са в стабилно състояние без опасност за живота, контактни са. На този етап не се налагат допълнителни хирургични интервенции.

Различни са версиите какво е причинило инцидента. Машината е била наета за строеж на спортна зала. Според техническия директор на строежа се е появила неочаквана за всички за техническа грешка. Казва, че щом усетил, че машината пада кранистът се е опитал да задейства всички блокажи, но те отказали.

Иво Диков, управител на фирмата строител: Той каза, че като крайна мярка е предприел премахване на батерията от дистанционното, което автоматично трябва да блокира крана, но и това не се е случило.

Според строителите съоръжението се проверява на всеки 3 месеца. По думите им машината е снабдена с датчици, които трябва да блокират съоръжението при проблем.

Иво Диков, управител на фирмата строител: Кранът е с изрядни технически документи. Към датата и часа на инцидента не сме имали никакви очаквания, че подобно нещо може да се случи.

От Агенцията за метрологичен и технически надзор смятат, че най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка.

Стефан Цанков - председател на Агенцията за метрологичен и технически надзор: Изключваме първите възможности за инцидента като пропадане на самия кран, неправилен монтаж или техническа неизправност.

От Агенцията за метрологичен и технически надзор заявиха, че че съоръжението е минало нужните технически прегледи и че кранистът, който го е управлявал, е с необходимата правоспособност. Силният вятър в столицата снощи може да е само един от факторите довели до инцидента, допълват експертите. Първоначалният оглед е показал, че кранът е произведен от германска компания и е един от най-модерните в Европа.


Стефан Цанков - председател на Агенцията за метрологичен и технически надзор: Предстои да завършим проверката през следващите няколко дни, ако установим нещо, което е трябвало да бъде извършено, а не е било извършено ще има и потърпевши. Законът предвижда както имуществени санкции, така и отнемана не разрешителните за дейност.

Предстоят още експертизи до окончателното изясняване на причините за инцидента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Инциденти с кранове по света
Инциденти с кранове по света
Георги Костов: Няма миграциoнен натиск от Гърция към България
Георги Костов: Няма миграциoнен натиск от Гърция към България