НОВИНИ

"Спасена храна": Даренията на храни през миналата година са намалели

1/3 от храната, която се произвежда в света за консумация е изгубена или изхвърлена всяка година. Това се равнява на над 1,3 милиарда тона или повече от половината от зърнената реколта в света. В студиото на "Денят започва" темата коментира Цанка Миланова - изп. директор на Българската хранителна банка. По думите ѝ, добре е да разделяме храната от боклука и да не бъркаме темата за спасяване на храна с това да използваме бракувани храни.

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 13.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Според Миланова, това беше и предмета на закона - да се направи всичко необходимо, така че храната с оставащ много кратък срок на годност, но все още годна и напълно безопасна, да достига именно до хората, които не могат да си я позволят. Повече от година проследяваме този процес и данните показват точно обратната тенденция - на практика даренията през миналата година намаляха.

Цанка Миланова - изп. директор на Българската хранителна банка: Имахме тези опасения още с приемането на Закона и предварителните дебати по него и това конкретно е свързано с разпоредбата храната да бъде маркирана с текст "дарение - не подлежи на продажба", което само по себе си може би е превенция на рискове и така да не бъде повторно продавана. Но разпоредбата е доста рестриктивна - тя предполага поставяне на този текст по начин, който не позволява неговото заличаване върху всяка потребителска опаковка.

Хранителната банка работи при много голям дефицит на средства и на всякакви други ресурси, и в момента ние сме трима души екип. Ако бизнеса има цялата ефективна мощ на ресурсите, с които разполага, има съпротива срещу тази разпоредба. Тя коства допълнително разходи и време, а понякога за храната с кратък срок на годност - това е решаващо, дали да стигне до хората и как, обясни още Цанка Миланова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разделно събиране на текстил на Женския пазар в София
Разделно събиране на текстил на Женския пазар в София
Едва 40 са болестите в регистъра на редките заболявания
Едва 40 са болестите в регистъра на редките заболявания