НОВИНИ

​Днес е ден на отворените врати в Парламента

Инициативата е по повод Деня на Конституцията, който отбелязваме днес и 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I. Денят на отворени врати продължава до 3 следобед.

Айше Сали
от Айше Сали
11:15, 16.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Както и в другите дни на отворените врати, така и днес в Народното събрание не липсват желаещи, които искат да видят къде се обсъждат и гласуват законите на страната, съобщава нашият репортер Айше Сали.

Още от сутринта председателят на НС Цецка Цачева посрещна най-нетърпеливите, разведе ги из Парламента, показа им експозицията, а след това ги заведе в пленарната зала.

;

Цецка Цачева, председател на Народното събрание:
Приятно е, когато има ученици от по-малките класове като тези от 20-о столично училище. Убедена съм обаче, че за всички тях представлява интерес не само експозицията - тази за конституцията и тази, която е посветена на 200-годишнината от рождението на първия български председател на Народното събрание, на Учредителното събрание в Търново, както и първият български екзарх Антим I, но ще бъде интересно и за посетителите да влязат в пленарна зала, да се докоснат до парламентарния звънец, да се разходят из кулоарите на Народното събрание.

Децата са много впечатлени от разходката. Казват, че е много красиво, защото има картини и всякакви експонати. Едно момиченце дори иска да стане президент.

Посетителите днес могат да видят в Парламента първата ни Конституция на Княжество България, приета през 1879 г. Тук е звънецътот първото Учредително събрание, както и сребърната Конституция, която е приета след обявяването на Независимостта на България,

също Димитровската и Живковската конституция. Може да се види изложбата и с личните вещи на Антим I.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дворецът “Евксиноград” отново приема посетители
Дворецът “Евксиноград” отново приема посетители
Разкриха схеми за източване на Здравната каса във Враца, Пловдив и Сливен
Разкриха схеми за източване на Здравната каса във Враца, Пловдив и Сливен