НОВИНИ

Детска градина в София инвестира парите си в солна стая

20 хиляди лева държавни пари за първата солна стая в общинска детска градина. В столичната 171 градина решили да инвестират остатъка от бюджета си в стая, в която децата да играят и вдишват соли. Лекарите обаче предупреждават, че помещението трябва да се посещава само след медицински преглед на детето и не повече от 15 пъти годишно.

Милена Кирова
от Милена Кирова Оператор: Станислав Златев
20:31, 05.11.2017
5506
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Малко иглу в детската градина - а вътре вместо сняг - сол по стените, тавана и пода. Халогенератор пък разпръсква сухи соли във въздуха, под звуците на музика. Така от столичната 171 детска градина искат да повишат имунната защита на децата.

Диана Русимова - заместник-директор в 171 Детска градина "Свобода": В интервал от 7 до 10 минути в присъствието на медицинско лице децата престояват. Искаме родителско съгласие, както и съгласието на личният лекар.
Д-р Гергана Николова - личен лекар: Вдишвайки въпросната сол, те изместват в дихателните пътища патогенни микроби.

Стаята не е препоръчителна обаче за всички.

Д-р Гергана Николова - личен лекар: Деца с температура, деца, които имат бъбречни заболявания не могат да посещават въпросната стая. Много често при децата се получава кървене от носа, а при каквито и да било кръвотечения този вид терапия също не е желателна.

В социалните мрежи веднага се появиха и противници на идеята като я нарекоха - безумие с обществен ресурс, защото стаята струва над 21 хиляди лева. След като покрили разходите за издръжката на сградите и храненето на деца, в бюджета на градината останал излишък. Така я платили.

Анита Игнатова - началник отдел Образование, култура, спорт, социални дейности и европейски програми в район ''Надежда'': Броят на децата тук - 380 формира един добър бюджет. Тази детска градина има три сгради, от които две са построени 2012-2015 г. Разбирате, че една съвременна, модерна, нова такава база не изисква плануване на средства за основни ремонти, а само за поддръжка.

Съвсем скоро от градината ще изготвят график за безплатно посещение на стаята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянка Мутафова: Добър вечер, столетие мое!
Стоянка Мутафова: "Добър вечер, столетие мое!"
Общинският съвет в Банско одобри създаването на туристически район „Рила-Пирин
Общинският съвет в Банско одобри създаването на туристически район „Рила-Пирин"