Ферми за биопроизводство на гъби шийтаке са последния хит в земеделието. Все повече производители се ориентират към отглеждането на тази супер храна. Това е и начин младите хора да намерят препитание на село, но все още не е изяснена точната процедура за държавно подпомагане чрез субсидии на това производство.
This is a modal window.
Шийтаки, наречена още императорска гъба, е сред най-силните имуностимуланти и едновременно с това свръх богат на хранителни ресурси продукт. От 4 години семейството на Кунка Петкова отглежда гъбата в лицензирана биоферма в карловското село Отец Паисиево. Използват традиционна японска технология, при която шийтаки се култивира върху дъбови трупи. Това гарантира високото съдържание на полезни съставки.
Кунка Петкова, фермер: „Добивът не е толкова висок. Шийтаки също се отглежда и на субстрат, както се отглежда печурката, но тогава тя не е толкова качествена. Тя няма тези витамини и минерали, като при дъбовото дръвче”
Всичко при този метод се прави ръчно – с традиционни японски инструменти мицелът се влага в дъбовите трупи, които се съхраняват при определена температура и влага и започват да плододават след година. Затова и продуктът е чувствително по-скъп. Гъбата обаче е търсена на пазара, особено в чужбина. Кунка Петкова разпространява своя бизнес-модел сред много млади семейства от цялата страна.
Кунка Петкова, фермер: „Това е добър и доходоносен бизнес, най-вече семеен. Ние затова го правим тук в селските райони и се опитваме да върнем младите хора на село”
Сред последователите е семейство адвокати от Благоевград, които са купили земя и търсят финансиране за изграждане на фермата.
Елеонора Атанасова, адвокат: "За съжаление гъбата шийтаки не е много популярна като гъба за финансиране, не е приоритетна – така ми отговориха от Областна дирекция „Земеделие”.
Между 40 и 10 000 лв. е първоначалната инвестиция – това е пресметнал Стефан Зубев, който строи своята ферма в пазарджишко. Седем години той е отглеждал гъби в Англия.
Производителите на шийтаки са убедени, че бъдещето е на биологичното земеделие и здравословното хранене.