НОВИНИ

Допълнителни средства за разкопки край Кърджали

Правителството ще осигури средства, за да бъдат изложени единствените в света златни дрехи на средновековен епископ, открити при археологически разкопки в Кърджали. Това съобщи министърът на културата Боил Банов. Днес той даде и символичен старт на археологическата експедиция на Перперикон, която е най-голямата в страната, финансирана със средства на държавата.

bnt avatar logo
от Илияна Типова
22:43, 27.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Златните одежди на средновековния епископ са от XII век и са открити от проф. Николай Овчаров при разкопки в средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали. След продължила пет години реставрация те вече се съхраняват в музея на Кърджали, но не могат да бъдат изложени в експозицията му. Необходима е специална бронирана витрина с постоянна температура и влажност на въздуха. Правени са в императорските ателието на Константинопол.

проф. Николай Овчаров: Тогава, когато са функционирали тези ателиета, това е била една от най-строгите тайни. Под страх от смъртно наказание е било забранено да се изнася начинът на правенето на коприната и начинът на везането.

Държавата е готова да инвестира средства, за да може страната ни да покаже още едно от безценните си съкровища, съобщи министър Боил Банов.

Боил Банов, министър на културата: Трябва да се направи, това хората трябва да го виждат. Това е прекрасно нещо, аз съм страшно впечатлен. Тук ще има голям интерес за това нещо. Просто да стои долу е обидно. Със сигурност ще помогнем.

Министър Банов даде и символичен старт на разкопките на Перперикон - най-голямата археологическа експедиция през тази година, финансирана от държавата чрез Министерството на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи проектът Докторантски център Свети Климент Охридски на СУ
Приключи проектът Докторантски център "Свети Климент Охридски" на СУ
Екрем Имамоглу встъпи в длъжност
Екрем Имамоглу встъпи в длъжност