НОВИНИ

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсения въздух в Русе

Районна прокуратура – Русе образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсяването на въздуха на Русе. Срокът за разследването е 2 месеца. След като Окръжната прокуратура се самосезира след публикации в медиите и протести на гражданите, беше направена проверка на документите на регионалната екоинспекция за извършените до момента замервания на атмосферния въздух в района на замърсяването.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:20, 16.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Кметът Пламен Стоилов днес свика на работна среща държавни и общински институции, имащи отношение към чистотата на въздуха на Русе и здравето на хората.

Пламен Стоилов – кмет на Община Русе
„За мен като кмет на Русе е наглост, при положение, че има посочени данни за виновник за замърсяването, 3-4 дена подред през нощта да има по 6-7 сигнала за продължаващи замърсявания.”

Въпреки че от Екоинспекцията посочиха завод Монтюпе като замърсител на въздуха на Русе, Районната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Георги Георгиев – окръжен прокурор на Русе
„Ще назначим необходимите експертизи. За целта имаме обещание от ръководството на прокуратурата в страната за цялата необходима специализирана техника, която ще ни трябва, за да установим източника на замърсяване, вида на химичните вещества, които се усещат от гражданите, подали сигнали за остри задушливи миризми, пределните концентрации, превишаването им и от там – опасността за здравето на хората.”

Очаква се в Русе да пристигне мобилна лаборатория, която ще мери общите въглеводороди в различни райони и промишлени зони на града.

Пламен Стоилов – кмет на Община Русе

„Техника, която да констатира с доказателствени средства факти, които да послужат пред съда.”, каза още Пламен Стоилов.

Освен на сайта на екоинспекцията, данните за чистотата на въздуха на Русе вече ще бъдат публикувани всеки ден и на електронната страница и на Общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският параолимпиец Ружди Ружди постави световен рекорд в Рио
Българският параолимпиец Ружди Ружди постави световен рекорд в Рио
Сделката с Дипломатическия клуб в Бояна законна?
Сделката с Дипломатическия клуб в Бояна законна?