НОВИНИ

Двама машинисти отиват на съд за катастрофата в Хитрино

Само двамата машинисти от инцидента в Хитрино ще бъдат изправени на съд, обяви днес заместник-главният прокурор Евгени Диков. При влаковата катастрофа и взрива в ранните часове на 10 декември - загинаха 7 души, близо 40 бяха ранени, а десетки сгради бяха опожарени. Делото е на финала и се очаква да бъде внесено в Шуменския съд преди лятната ваканция.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:04, 13.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Комплексната съдебно-техническа експертиза е предадена на разследващия екип миналата седмица. Заключенията са категорични, че единствената причина за дерайлирането на цистерните е високата скорост, почти двойно над разрешеното, с която влакът е навлязъл в гарата. Разследването не е установило техническа неизправност по релсите, стрелките или цистерните, нито нарушения на фирмата - в условията на труд и почивка.

Евгени Диков - директор на НСлС и зам.-главен прокурор: Разбира се тази ж.п. линия е строена преди години и се поддържа за нашите качества. Китайски и японски влакове-стрели не биха могли да минат по нея, затова и е дадено това ограничение - в гарата се влиза с 40 км, а не с 80.

Мнението на експертите съвпада с написаното в доклада на проверяващите от Транспортното министерство. Според Диков отговорност носят и двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков, които са били в първия локомотив.

Евгени Диков - директор на НСлС и зам.-главен прокурор: Ако първият машинист, който се води първо лице машинист, не забележи сигнала на светофора и другите светлинни сигнали, вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит през тази гара. Няколко седмици преди това са били инструктирани, че на тази гара трябва да спрат да изчакат пътническия влак, не им е за първи път това преминаване. Но пак казвам - вероятно поради рутината, която са имали отпреди, са решили да преминат.

Евгени Диков е единствен кандидат за едното място на следствието в следващия Висш съдебен съвет. Днес той беше изслушан пред Общото събрание на следователите, с което беше открита надпреварата за попълване на магистратската квота в съвета. За първи път 11-те члена ще бъдат избирани пряко - на принципа един-магистрат един глас. Следователите ще гласуват следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Костов вече спечели две награди от Евровизия
Кристиан Костов вече спечели две награди от Евровизия
Парад на ретро автомобили в Благоевград
Парад на ретро автомобили в Благоевград