НОВИНИ

Екатерина Захариева участва в срещата на външните министри от НАТО

В американската столица Вашингтон, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева участва днес в срещата на външните министри на страните членки на НАТО.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
08:51, 04.04.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Американският държавен секретар Майк Помпео и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бяха домакини снощи на официалната вечеря за външните министри от страните членки на Алианса, която се проведе в залата където преди точно 70 години е подписан договорът за създаването на НАТО.

Преди това многобройни коментари предизвика тук емоционалната реч на Столтенберг пред двете камари на американския Конгрес. Реч, прекъсвана над 20 пъти от бурни аплодисменти и ставане на крака. Реч, в която той нарече НАТО най успешния алианс в историята и чийто основен акцент беше сигурността и заплахите срещу НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Не искаме надпревара във въоръжаването, не искаме и нова студена война но не можем да бъдем наивни. Договорът с Русия не значи нищо, ако го спазва само едната страна.

Столтенберг заяви, че НАТО трябва да отделя повече за отбрана.

Най важният сигнал от това изказване коментира и българският вицепремиер Екатерина Захариева:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на България: И Конгресът, и Сенатът са силни поддръжници на НАТО, са силни поддръжници на силните евроатлантически връзки.

Вицепремиерът Захариева коментира и важни акценти от разговора си с Питър Наваро, специалния помощник на президента Тръмп и директор на Офиса по търговия и индустрия . Всички данни, които получаваме за българската икономика, са отлични ! Външният ни министър е запознал Наваро с решението на правителството на България да избере да започне преговори с правителството на САЩ за закупуване на 8 самолета F-16.

Точни параметри по сделката ни са били обсъждани днес.

С три работни сесии ще започне днес срещата на външните министри от НАТО с основни акценти отношенията ЕС-НАТО, сигурността в Черно море и съдбата на договора за ракетите със среден и малък обсег.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов е номиниран за министър на правосъдието
Данаил Кирилов е номиниран за министър на правосъдието
Как да се справим с алергиите през пролетта?
Как да се справим с алергиите през пролетта?