НОВИНИ

Премиерът номинира Данаил Кирилов за правосъден министър

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов е номиниран за наследник на подалата оставка Цецка Цачева като правосъден министър. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като подписа споразумение за политическо партньорство с "Обединените земеделци".

Николай Минков
от Николай Минков
12:00, 04.04.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Няколко неотложни задачи постави премиерът на новия правосъден министър, първата от които е разширяване обхвата на антикорупицонния закон.

Бойко Борисов- министър-председател: "Общинските съветници трябва да бъдат включени в антикорупционния закон, за да може да сме абсолютно изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм".

По повод имотния скандал министър-председателят заяви, че в ГЕРБ има утвърден стандарт, предвиждащ оставки, без значение дали става въпрос за депутат, председател на ПГ или министър.

Премиерът призова всички от съдебната система, замесени в имотните скандали, също да понесат отговорност.

Бойко Борисов - министър-председател: "Препоръчвам на замесените в тези скандали сега, но понеже има хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател и понеже са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, да излязат в дълъг отпуск докато различни от техните институции направят проверки. Това мога да кажа на замесените по тези скандали и в КОМПИ, и във ВКС, и в следствието".
;

Данаил Кирилов определи номинацията си като сериозно предизвикателство и заяви, че основен приоритет като правосъден министър ще бъде постигане на позитивна оценка в следващия мониторингов доклад.

Данаил Кирилов - номиниран за министър на правосъдието: "Приемам го като голямо доверие, като много сериозна задача, с оглед необходимостта до няколко месеца да се довърши успешно работата по мониторинговия механизъм".

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на "Обединените земеделци" Петя Ставрева подписаха споразумение за политическо партньорство. Според него, двете партии ще си партнират на местните избори, а на евровота земеделците ще подкрепят общата листа на ГЕРБ и СДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в България
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в България
Политически реакции за номинацията на Данаил Кирилов
Политически реакции за номинацията на Данаил Кирилов