НОВИНИ

Екоинспектори отхвърлиха намерението за добив на волфрам край Велинград

В световния ден на туризма жители на Велинград и региона излязоха на протест пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик. Те се обявиха срещу добиването на волфрамова руда край града им. Изненадващо екоинспекцията излезе с решение, с което се отказа инвестиционното намерение.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Деница Торньова
19:10, 27.09.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Протестът пред екоинспекцията в Пазарджик събра жители, хотелиери и туроператори от Велинград. От няколко години всички те са убедени, че последиците от рудодобива в региона са пагубни за тях.

“Велинград е огромен център на балнеотуризма, най-големият на Балканите, и това ще бъде пагубно както за местните хора, така и като цяло за България.”
“Това е удар за всички живущи във Велинград, не е само за туристическия бранш.”

След близо 3-часово обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда, експертите от екоинспекцията в Пазарджик изненадващо отхвърлиха инвестиционното намерение за добив на волфрам.

Костадин Коев - кмет на община Велинград:
“В момента се отчете, че действително водоизточниците, които водоснабдяват община Велинград се намират на концесионната територия.”

Очаквано от фирмата концесионер заявиха, че ще обжалват решението на експертния съвет. Според инвеститорите то не е взето въз основа на всички факти. Жителите на Велинград пък приеха решението като първа сериозна победа в битката си за опазване на региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбитата престъпна група в Козлодуй била една от най-бруталните
Разбитата престъпна група в Козлодуй била една от най-бруталните
Антон Тодоров: Имаме рецидивизъм в опасността да изтича информация
Антон Тодоров: Имаме рецидивизъм в опасността да изтича информация