НОВИНИ

Европейският съд прекъсна възможен канал за влизане на бежанци в ЕС

Съдът на Европейския съюз в Люксембург се произнесе по спорен въпрос за хуманитарна виза между сирийско семейство и Белгия. Съдът реши, че страна членка има право да откаже хуманитарна виза на хора, които разчитат чрез визата да получат убежище. Така решението на белгийските власти беше потвърдено.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:35, 07.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Съдът на Европейския съюз в Люксембург прекъсна възможен канал за влизането на бежанци в Евросъюза.

Съдът отсъди в полза на Белгия, която отказа хуманитарна виза на сирийско семейство. Сирийците са поискали тримесечна виза в Бейрут с очевидно намерение да поискат убежище, потвърдено и от техния адвокат. Бащата е бил измъчван, а конвенцията за човешките права забранява подобно третиране, посочва защитникът. Брюксел обаче не дава визата, защото се опасява от "опасен прецедент", който би довел до поток от хора пред белгийските консулства.

Съдът в Люксембург потвърди позицията на Белгия. Магистратите отсъдиха, че подобни въпроси са в полето на националното, а не европейското право.

Коен Ленартс, предс. на Европейския съд в Люксембург: Искането на виза с ограничена териториална валидност по хуманитарни причини в представителство на страна членка на Евросъюза, разположено в трета страна, с цел искащият да получи международна закрила в държавата членка и да остане там 180 дни, се отнася до националното право.

Белгия изрази задоволство.

Тео Франкен, министър на миграцията на Белгия: Съдът беше много ясен - не можем да бъдем задължени, това е правилната юридическа линия.

В същото време Унгария върна мярка, касаеща мигрантите, премахната през 2013 г., под натиска на европейския съюз. Парламентът в Будапеща реши, всички мигранти отново да бъдат разполагани в транзитни зони, по границите със Сърбия и Хърватия. Там те ще чакат решението по молбите им за убежище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жени художници подредиха обща изложба в Благоевград ден преди осми март
Жени художници подредиха обща изложба в Благоевград ден преди осми март
БНТ подаде сигнал до ИАРА за тралене на централния плаж в Лозенец
БНТ подаде сигнал до ИАРА за тралене на централния плаж в Лозенец