НОВИНИ

ГЕРБ и БСП в спор за прочита на историята и оставката на Валери Жаблянов

Официално излязохме с позиция без тази фраза за Народния съд, това е и проблемът, който от ГЕРБ използваха - че Валери Жаблянов си е позволил да изрази лично мнение в декларацията. Това обясни депутатът от БСП Таско Ерменков в студиото на "Денят започва". От ГЕРБ - в лицето на депутатът Маноил Манев обаче са категорични, че ще искат оставката на Жаблянов по всички възможни правила на Народното събрание, на демокрацията и законите на страната.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 16.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Позицията на БСП и ние като партия, която не се отрича от миналото си, сме поискали прошка още през 1991 година за нещата, които са се случили на всички онези българи, които сме засегнали, унижили, обидили, обясни Ерменков. Според него обаче по-големият проблем е в продължаващото в парламента разделение на прочита на историята и четенето ѝ "през ред", независимо кой я чете. Това не води до обективна картина на миналото, смята той. Според Ерменков целият преход е белязан от разделение на комунисти и анти комунисти, от разделяне на обществото, тогава, когато няма идеи за развитието му.

Маноил Манев от ГЕРБ обаче е категоричен, че ще искат оставката на Жаблянов. По думите ми БСП се залутала във вътрешните си проблеми, в загубата на идеи и перспективи. С поредица от изказвания, започнаха да реанимират най-черната част от онова време на комунизъм и това е проблем на България и е причината да се искат оставки, коментира Манев. Той заяви, че исканата оставка не е самоцелна, а резултат от това, че зам.-председател на Народното събрание в официално писмо до изпълнителната власт, подписано от ръководството на партията реанимира и създава отношение на търпимост към нещо, което е обявявано в нашата история като тъмен и жесток период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията залови близо 10 тона марихуана в Аржентина
Полицията залови близо 10 тона марихуана в Аржентина
Започна един от най-престижните кинофестивали Берлинале
Започна един от най-престижните кинофестивали "Берлинале"