НОВИНИ

Как е действала схемата за изнудване в район "Младост"?

Разрешителното за строеж, за което според прокуратурата задържаната Десислава Иванчева е поискала подкуп, е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков. Пред "По света и у нас" той разказа, че месец преди акцията Специализираната прокуратура е поискала съдействие за предоставяне на документи, необходими за разследването.

Явор Симов
от Явор Симов
21:25, 19.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Разрешителните за строеж за сгради с голяма квадратура се издават от главния архитект на София Здравко Здравков. След това разрешението се изпраща на дадената община, която в 14-дневен срок трябва да уведоми страните, които имат интерес. Разрешителното за строеж, за което прокуратурата твърди, че кметът Десислава Иванчева е поискала подкуп, е било именно от компетенцията на Здравков. След неговия подпис то е било изпратено в район Младост и остава там за дълго.

Арх. Здравко Здравков - главен архитект на София: Тука има една такава практика, при която не се обявяват тези разрешения за строеж, които аз вече съм издал. Не се обявяват в районната администрация, не се обявяват на заинтересованите лица . Просто те седят и отлежават с месеци в кабинета на г-жа Иванчева.

Районните администрации използват и друг механизъм за оказване на натиск на инвеститорите, като не обявяват и крият градоустройствените преписки, които също имат срок за връчване. Има и още.

Арх. Здравко Здравков - главен архитект на София: Третият механизъм за натиск върху инвеститорите е чрез неодобряване на плановете за безопасност и здраве или така наречените планове за управление на отпадъци, които са свързани с началото на строителния процес.

Главният архитект коментира още, че срещу Десислава Иванчева има подадени над 10 сигнала до него за прилагането на точно такива методи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мира Добрева получи награда за документален филм
Мира Добрева получи награда за документален филм
Еманюел Макрон и Ангела Меркел се срещнаха в Германия
Еманюел Макрон и Ангела Меркел се срещнаха в Германия